ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové záchranné akcie horských záchranárov

0
555
Víkendové záchranné akcie horských záchranárov.
Vyčerpaný turista v Sučianskej doline
Dňa 21.01.2022 v podvečerných hodinách požiadal o pomoc slovenský turista, ktorý sa vybral aj s partiou kamarátov Sučianskou dolinou na Chatu Vendovka, kam však už z dôvodu vyčerpania nevládal dôjsť. Záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra sa k mužovi dostali pomocou skútra. Po zateplení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti turistu transportovali späť Sučian, kde na vlastnú žiadosť zostal v ubytovacom zariadení.
Zablúdení turisti v Západných Tatrách
V popoludňajších hodinách dňa 22.1.2022 boli horskí záchranári požiadaní o pomoc dvojicou poľských turistov, ktorí zablúdili z hraničného hrebeňa na Slovenskú stranu. Zišli z vrchu Rakoň na Sedlo Zábrať. Keďže miestami na hrebeni bola viditeľnosť len pár metrov pre husté sneženie a vietor. Nedokázali samostatne ďalej pokračovať. Horskí záchranári sa k nim dostali pomocou snežného skútra a lyží. Následne 35 – ročného muža a 23 ročnú ženu odprevadili dole zo Sedla Zábrať a následne snežným skútrom na Zverovku. Keďže boli obaja bez zranení záchranná akcia bola ukončená.
Horská záchranná služba upozorňuje na vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva vo všetkých horských oblastiach Slovenska. Riziko pádu lavíny je v týchto dňoch veľmi vysoké, preto žiadame všetkých návštevníkov hôr, aby dôkladne zvážili svoje kroky.
Horskí záchranári z Malej Fatry boli požiadaní dvojicou turistov o pomoc
Dňa 22.1.2022 odišli záchranári HZS na pomoc dvojici turistov, ktorí mali naplánovanú túru cez Chatu pod Kľačianskou Magurou na Sedlo pod Suchým na Chatu pod Suchým. V miestach za Sedlom pod Suchým sa brodili v hlbokom snehu, v komplikovaných poveternostných podmienkach, postupovali len veľmi pomaly. Keď zistili, že im dochádzajú sily a na chatu je ďaleko požiadali záchranárov HZS o pomoc. Horskí záchranári im odporučili otočiť sa a snažiť sa vrátiť čo najviac späť po svojich stopách. Zároveň im išli na pomoc. Snežným skútrom sa dostali na Chatu pod Kľačianskou Magurou. Kde sa s dvojicou turistov stretli. Turisti boli síce podchladení a vyčerpaní, ale bez potreby ďalšieho ošetrenia, preto zostali nocovať na chate. Záchranári sa následne vrátili na základňu.
Úraz panvy pod Chlebom
V doobedňajších hodinách dňa 23.1.2022 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre slovenského turistu, ktorý si pri páde na turistickom chodníku privodil vážne poranenie v oblasti panvy. Záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí následne zobrali vo Vrátnej jedného záchranára HZS na palubu. Súbežne išla aj druhá skupina záchranárov HZS pozemne. Na mieste pri pacientovi boli prví vysadení záchranár a lekár, ktorí poskytli pacientovi neodkladnú lekársku starostlivosť a následne ho transportovali na vhodnejšie miesto pre letecký transport do nemocnice. Záchranár HZS sa následne vrátil s pozemnou skupinou na základňu.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ