ŽILINSKÝ KRAJ: Klesol počet falzifikátov

0
593
V Žilinskom kraji klesol počet falzifikátov.
V Žilinskom kraji klesol počet falzifikátov v predajniach a v balíkoch z tretích krajín medziročne o 36 percent. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej príslušníci finančnej správy najčastejšie zaistili napodobeniny v kamenných predajniach a balíkoch, ktoré sa dostali na žilinskú vyclievaciu poštu z ázijských krajín.

Pri kontrolách zameraných na odhaľovanie falzifikovaného tovaru v prevádzkach, dopravných prostriedkoch a predajných stánkoch evidovali v roku 2021 príslušníci finančnej správy v Žilinskom kraji o 20 percent menej nálezov, ako rok predtým.

„Kým za rok 2021 zaistili takmer 2000 kusov rôzneho druhu tovaru, rok predtým to bolo o 1000 viac. Pod zníženú mieru výskytu tovaru, ktorým dochádza k porušovaniu práv duševného vlastníctva, sa okrem iných faktorov podpísali aj častejšie kontroly a opakované informovanie verejnosti,“ doplnila Chríbiková.

Napodobeniny sa najviac vyskytli v kamenných predajniach a v balíkoch, ktoré sa dostali na žilinskú vyclievaciu poštu. „Zatiaľ čo zo zahraničia v poštových zásielkach najčastejšie prichádzala problémová športová obuv, textil a doplnky, v obchodoch to boli aj hračky a galantéria svetoznámych značiek. Neobvykle sa medzi nimi tentokrát objavili vonné sviečky,“ dodala hovorkyňa žilinského CÚ.

Najviac nebezpečných falzifikátov hračiek – stavebníc a skladacích kociek – zaistili podľa nej príslušníci finančnej správy v obchodoch na Orave a Liptove. „Ďalšie desiatky napodobenín tričiek, šiltoviek, teplákov i kabeliek odhalili u vodiča bulharskej národnosti, ktorého zastavili na cestnej komunikácii a podrobili kontrole,“ priblížila Chríbiková.

-BA- zdroj a foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ