ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov za včerajší deň!

0
366
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Dva úrazy pri sánkovaní na Dedovke
Dňa 6.1.2022 boli horskí záchranári z Veľkej Rače požiadaní o pomoc pre matku s dieťaťom, ktorí narazili do prekážky pri sánkovaní na Dedovke. Dieťa vo veku 4,5 roka malo úraz hlavy s podozrením na otras mozgu a pravdepodobne aj zranenú dolnú končatinu. Matka mala zranený členok. Horskí záchranári ich po príchode na mieste ošetrili, k dieťaťu privolali posádku RZP. Matku transportovali záchranári HZS do nemocnice služobným terénnym vozidlom.
Pád poľského turistu z hraničného hrebeňa v Západných Tatrách
Horskí záchranári zo Západných Tatier boli požiadaní kolegami z poľského TOPR-u o pomoc. Poľský 29 – ročný turista prechádzajúci cez Dlhý Úplaz medzi Lúčnou a Rákoňom sa pošmykol a spadol do Látanej doliny. Turista nemal zimnú výzbroj. Po zastavení dole v žľabe nevedel samostatne ďalej pokračovať. Horskí záchranári sa pomocou snežného skútra dostali do Zadnej Látanej a ďalej pokračovali na lyžiach. Po príchode mu poskytli teplé oblečenie a teplý čaj. Následne spoločne zostúpili dole dolinou k snežnému skútru, ktorým bol transportovaný na Zverovku.
Pomoc zablúdenej rodine v Nízkych Tatrách
Dňa 6.1.2022 vo večerných hodinách požiadala štvorčlenná rodina o pomoc horských záchranárov. Prechádzali po hrebeni z Čertovice na Chatu generála Milana Rastislava Štefánika. V zlých poveternostných podmienkach, silný nárazový vietor miestami dosahujúci viac než 20 m/s, prevaľujúca sa oblačnosť a tma stratili orientáciu a zišli z chodníka. Po poskytnutí polohy pomocou GPS súradníc bola rodina telefonicky navigovaná späť na chodník a súčasne im odišli záchranári na pomoc. Tí sa pomocou snežného skútra a lyží dostali na vrch Besná, kde sa s rodinou stretli. Po poskytnutí teplého čaju pokračovali v ich sprievode na chatu. Všetci členovia boli premrznutí, ale bez potreby ďalšieho ošetrenia, preto zostali na chate nocovať. Záchranná akcia bola ukončená o polnoci.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ