ŽILINA: Prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice ukončia až v roku 2022

0
785
Prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice ukončia až v roku 2022.

Prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline ukončia až v roku 2022. Podľa ekonóma Žilinskej diecézy Petra Dubca je dôvodom presunu jej ukončenia z tohto roku neplánovaná výmena strechy.

Doplnil, že výmena strešnej krytiny zvýšila rozpočet o 250.000 eur. „Pôvodne sa mala vymeniť len okrajová časť strešnej krytiny. Ale štruktúra a vlastnosti strechy si vyžiadali výmenu celej krytiny, čo posunulo obnovu do budúceho roka,“ vysvetlil Dubec.

Pri reštaurátorskej obnove exteriéru katedrály sa podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline „sňal“ ťažký cementový a brizolitový plášť z obdobia 20. storočia. „Podarilo sa prinavrátiť jej historickú podobu a rozdiel je zásadný. Nie je to iba vo farebnosti fasády. Ide o celú štruktúru omietok, tvarovanie detailov a, samozrejme, aj nález nových detailov, ktoré sú súčasťou reštaurovaných fasád.“

Najväčším problémom pri oprave poškodeného krovu a výmene strešnej krytiny bolo podľa neho získanie kvalifikovaných ľudí. „Trvalo niekoľko týždňov, kým sa podarilo zabezpečiť odborníkov schopných opraviť poškodený krov a vymeniť strešnú krytinu. Toto je historický objekt, kde naozaj nenájdete pravidelné tvary a vznikajú tu komplikované detaily. To človek bez skúseností jednoducho urobiť nevie. Je relatívne málo ľudí, ktorí vedia, ako to urobiť, aby práce vydržali dlhé desaťročia,“ dodal Majtan.

Projekt komplexnej rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline zahŕňa tri etapy – obnovu exteriéru (2020 – 2021), obnovu interiéru (2025 – 2028) a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (od 2025). Prvá etapa komplexnej rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice bude stáť podľa Dubca 1,57 milióna eur, dotácia z ministerstva kultúry je 801.600 eur.

„Na našich pleciach bola čiastka približne 750.000 eur. Podarilo sa nám vyzbierať 350.000 eur, z čoho tvorí diecézna zbierka na katedrálu viac ako 89.000 eur. Na dofinancovanie prijmeme ešte pôžičku 350.000 eur,“ uviedol Dubec s tým, že darcovia môžu prispievať na transparentný účet zverejnený na diecéznej stránke.

-BA- zdroj a foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ