RAJEC: Mesto získalo dotáciu na zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu

0
618

Mesto Rajec získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 674.236 eur na zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu (MsÚ). Podľa primátora Rajca Milana Lipku sú celkové oprávnené výdavky 709.722 eur a spolufinancovanie z vlastných zdrojov 35.486 eur.

Doplnil, že mesto sa zapojilo do výzvy Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry – sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia. „Po realizácii projektu sa súčasná energetická trieda zmení na A1 a potreba tepla na vykurovanie sa zníži o 88,96 percenta. Termín realizácie je plánovaný od marca 2022 do februára 2023,“ uviedol rajecký primátor.

Objekt MsÚ podľa neho postavili účelovo pre poskytovanie administratívnych služieb technológiami platnými v dobe výstavby. „Súčasným energetickým požiadavkám by pri hodnotení z pohľadu tepelno-technických vlastností už nevyhovoval. Je to trojpodlažný, plne podpivničený objekt s nevykurovaným, polozapusteným suterénom. Na objekte sú v súčasnosti staršie plastové okná s izolačným dvojsklom, plastové vchodové dvere a strecha nie je zateplená,“ priblížil Lipka.

Vykurovanie objektu je technologicky zastarané, ide o priamovýhrevné elektrické konvektory a v niekoľkých miestnostiach na prvom nadzemnom podlaží sa nachádzajú elektrické infrapanely. Po realizácii projektu sa zlepšia tepelno-technické vlastnosti stavebných obvodových konštrukcií a zmodernizuje sa technické zariadenie budovy,“ dodal primátor Rajca.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Milan Lipka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ