ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové výjazdy horských záchranárov

0
755
Víkendových výjazdov horských záchranárov v Žilinskom kraji bolo viac než dosť.
Poranenie kolena v Západných Tatrách
Dňa 9. 10. 2021 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 49 – ročného turistu slovenskej národnosti, ktorý si počas zostupu zo Sivého vrchu poranil koleno a nebol schopný samostatne pokračovať. Na pomoc mu odišli dvaja profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári HZS z Oblastného strediska Západné Tatry, ktorí zranenému poskytli neodkladnú prvú pomoc a nohu zafixovali vákuovou dlahou. Pomocou nosidiel Kong ho následne pozemne transportovali na parkovisko ku horárni Biela skala, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračoval do zdravotníckeho zariadenia v sprievode príbuzných.
V Západných Tatrách potrebovala pomoc slovenská turistka
Dňa 10.10.2021 krátko po poludní kontaktoval tiesňovú linku HZS „18 300“ slovenský turistka. Jeho priateľka si na turistickom chodníku pri Rázcestí Pod Predným Zeleným spôsobila úraz dolnej končatiny v oblasti členka. Záchranári HZS 28 – ročnú turistku po príchode na miesto vyšetrili, zranenú končatinu jej zafixovali a následne ju na nosidlách KONG transportovali k terénnemu automobilu HZS na Adamcuľu a odtiaľ k Domu HZS na Zverovke. Na ďalšie ošetrenie do nemocnice už na vlastnú žiadosť pokračovala v sprievode priateľa.
Pomoc turistke pod Nižnou Magurou
V popoludňajších hodinách dňa 10.10.2021 bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre 32 – ročnú slovenskú turistku, ktorá sa nachádzala na TZCH medzi Ostredkom a Nižnou Magurou a pre silné bolesti kolien nebola schopná pokračovať v postupe. O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári. Z heliportu v Žiarskej doline bol na palubu vrtuľníka vyzdvihnutý záchranár HZS a spoločne smerovali žene na pomoc. Záchranár HZS a lekár boli následne vysadení pri pacientke. Po ošetrení a príprave na letecký transport bola žena spolu s lekárom letecky evakuovaná z terénu a prevezená do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.
Resuscitácia turistu v Malej Fatre so smutným koncom
Dňa 10.10.2021 oznámili na tiesňovú linku HZS „18 300“ náhodní turisti, že na chodníku zo sedla Vrchpodžiar smerom do sedla Medzirozsutce leží muž v bezvedomí. U muža bola následne zistená neprítomnosť vitálnych funkcií a okamžite prítomnými zahájená telefonicky riadená kardiopulmonálna resuscitácia. Na miesto boli vyslaní záchranári HZS zo Štefanovej a súčasne bola o súčinnosť požiadaná aj posádka leteckých záchranárov. Horskí záchranári po príchode na miesto pokračovali v rozšírenej KPR, no žiaľ u muža sa nepodarilo obnoviť vitálne funkcie a lekár z posádky vrtuľníka konštatoval smrť. Telo nebohého 67- ročného českého turistu následne záchranári HZS transportovali do Štefanovej, kde bolo odovzdané pohrebnej službe.
Zásah záchranárov HZS v Račkovej doline
V podvečerných hodinách dňa 10.10.2021 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 61 – ročného slovenského turistu, ktorý si počas zostupu Račkovou dolinou spôsobil úraz kolena. Horskí záchranári zo Západných Tatier sa k mužovi, ktorý sa nachádzal už v spodnej časti doliny, dostali terénnym automobilom. Po vyšetrení a ošetrení turista na vlastnú žiadosť odišiel v sprievode kamaráta.
Dvojicu turistov zastihla počas zostupu zo Salatína tma
Dňa 10.10.2021 už po zotmení požiadala HZS o pomoc dvojica slovenských turistov – muž a žena. Počas zostupu zo Salatína do Ludrovej ich v časti Bohúňovo zastihla tma. Nakoľko okrem mobilu nemali so sebou iný svetelný zdroj a nachádzali sa takmer 2 hodiny chôdze od Ludrovej, kde mali zaparkované auto, požiadali o pomoc HZS. Navyše pohyb v danej lokalite im komplikovali popadané stromy. Do príchodu záchranárov turisti pomaly zostupovali dole. Podarilo sa im však odbočiť do Komornickej doliny. Aj na základe GPS súradníc, ktoré poskytli operátorovi tiesňovej linky HZS, ich záchranári v krátkom čase lokalizovali na lesnej ceste a následne terénnym automobilom zviezli na parkovisko k ich autu, ktorým už pokračovali samostatne.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ