ŽILINA: Fakultná nemocnica má štyri nové sonografické prístroje

0
711
Fakultná nemocnica pripravuje výstavbu pavilónu urgentnej medicíny.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline kúpila štyri nové sonografické prístroje v celkovej hodnote 117.000 eur. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej skvalitní moderné diagnostické vybavenie zdravotnú starostlivosť pre pacientov oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, urgentného príjmu, novorodeneckého oddelenia a pediatrickej ortopédie.

Doplnila, že investícia je financovaná z kapitálových prostriedkov Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a sonografy spĺňajú najmodernejšie kritériá odbornej diagnostiky rôznych ochorení u najmenších novorodeniatok až po dospelých pacientov.

Generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek podotkol, že nákup nových prístrojov je pokračovaním v modernizácii nemocnice, ktorej súčasťou nie je len rekonštrukcia priestorov, ale tiež obnova vybavenia. „Tento rok sme popri ďalších investíciách rozšírili naše ambulancie i oddelenia už spolu o sedem sonografických zariadení a v pláne máme nákup ďalších štyroch,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Prioritou je podľa neho najmä bezpečnejšia a kvalitnejšia diagnostika. „Dokážeme ju neustále zlepšovať práve vďaka profesionálnym vlastnostiam, špecializovanému softvéru a novodobým funkcionalitám prístrojov, ktoré umožňujú zdravotníkom efektívnejšie a dôkladnejšie sledovať našich pacientov,“ priblížil Stalmašek s tým, že v žilinskej nemocnici zrealizujú ročne vyše 40.000 sono vyšetrení.

Finančne najnáročnejšie a zároveň vybavením najkomplexnejšie je sono pre oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, poskytujúce celý rozsah vyšetrení pre pacientov v kritickom stave. Podľa vedúceho oddelenia technických činností FNsP Žilina Eduarda Dorčíka ultrazvuk zahŕňa okrem štandardného vybavenia tiež štyri sondy a predovšetkým rozsiahly multifunkčný softvér. „Širokospektrálne zameranie majú zároveň sonografické prístroje pre novorodenecké oddelenie a urgentný príjem. Sono pre pediatrickú ortopédiu je zase úzko špecializované, konkrétne pre špecifické výkony v tomto odbore,“ vysvetlil Dorčík.

Všetky sonografy boli zakúpené prostredníctvom transparentného verejného obstarávania, vďaka ktorému ušetrila nemocnica viac ako 54.000 eur. Súčasťou zákazky je dvojročná záručná doba spojená so servisnými službami, dodala hovorkyňa nemocnice.

-BA- zdroj: TASR, foto: FNsP Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ