ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári sa nezastavia

0
515
V Žilinskom kraji sa horskí záchranári nezastavia ani počas týždňa.
Vyčerpanie na Via ferrate Martinské hole
V predpoludňajších hodinách dňa 27.7.2021 boli záchranári HZS privolaní k 78-ročnému slovenskému turistovi, ktorý pociťoval celkové vyčerpanie, nevoľnosť a nedokázal samostatne pokračovať. Záchranári po príchode na miesto poskytli pacientovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho doprevadili k terénnemu vozidlu, ktorým pokračovali do údolia. Pacient bol odovzdaný privolanej posádke RLP na prevoz do nemocnice.
Úraz v Horných dierach
V predpoludňajších hodinách dňa 27.7.2021 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 40-ročnú slovenskú turistku, ktorá si pri páde privodila pravdepodobne zlomeninu predkolenia. Záchranári poskytli pacientke namieste neodkladnú zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu jej zafixovali. Následne ju za pomoci nosidiel Kong a lanovej techniky s využitím viacerých lanoviek transportovali na Podžiar, odkiaľ pokračovali terénnym vozidlom do údolia, kde pacientku odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.
Pád z terénnej kolobežky v Kysuckých Beskydách
Dňa 28. 7. 2021 v poobedňajších hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre 12 – ročného chlapca, ktorý spadol z terénnej kolobežky počas jazdy z vrcholovej stanice lanovky v Dedovke. Na pomoc mu okamžite odišli horskí záchranári slúžiaci v Kysuckých Beskydách, ktorí chlapcovi na mieste nehody poskytli neodkladnú prvú pomoc a podali medikamentóznu liečbu. Vzhľadom na závažnosť poranení mladého chlapca požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny. Po prílete a medzipristátí vrtuľníka v blízkosti nehody bol pacient naložený na palubu a s podozrením na otras mozgu, poranenie krčnej chrbtice, kolenného kĺbu a s mnohopočetnými odreninami bol letecky transportovaný do nemocničného zariadenia.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ