VAŽEC: V Dome Jana Hálu otvorili výstavu Važecké zlato, je zameraná na zemiak

0
818
Galéria Jana Hálu vo Važci.

Pri príležitosti 90. výročia vyhorenia Važca otvorili v obci v júli výstavu Važecké zlato.

Po 16 rokoch od krádeže obrazov Jana Hálu tamojšia galéria ožila a znovu v nej prezentovali jeho obraz Zbieranie zemiakov. Otvorenie výstavy v Dome Jána Hálu je prvým krokom k aktivitám naplánovaným počas roku 2021 k osvete a šíreniu umelcovho odkazu. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

Výstava je tematicky zameraná na každodennú plodinu miestnych ľudí – zemiak. Okrem diela Jana Hálu sú vystavené aj diela umelcov a umelkýň súčasného umenia – Milana Housera, Svätopluka Mikytu, Marianny Mlynárčikovej a Nory Ružičkovej. „Odkaz Jana Hálu je stále živý a atraktívny aj v dnešnej dobe. Verím, že sa vďaka spolupráci kraja, Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa, obce Važec a organizácie Región Liptov podarí vytvoriť atraktívnu ponuku, ktorá bude lákadlom pre domácich, ale aj zahraničných návštevníkov,“ povedal riaditeľ odboru kultúry Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martin Hromada.

Zainteresované organizácie, vedenie kraja i galérie spolu s obcou Važec sa spojili, aby revitalizovali Dom Jana Hálu a vytvorili podmienky na sprevádzkovanie nového kultúrno-rezidenčného centra. „ŽSK vybudoval kanalizáciu v hodnote 12.000 eur, Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa vytvorila v Dome Jána Hálu stále pracovné miesto a poskytla Občianskemu združeniu (OZ) Mixér priestory na realizáciu celoročného programu. OZ Mixér dostalo financie aj z Fondu na podporu umenia, a to celoročnú dotáciu 10.000 eur a 4500 eur na plánované sympózium,“ načrtla Šarafínová. Obec Važec poskytla finančné prostriedky 3000 eur na obnovu budovy a záchranu dreveničky.

Ako zdôraznila Šarafínová, znovuotvorenie Domu Jána Halu a dreveničky nebolo ľahkým krokom. Istú dobu po krádeži obrazov bola pôvodná galéria zatvorená a následne v nej boli počas letných prázdnin realizované dočasné výstavy. Napriek tomu, že bola väčšina diel umelca odcudzená, jeho dielo má vo Važci silné korene.

Peter Mikloš, zdroj: obec Važec, ŽSK, TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ