HLBOCKÝ VODOPÁD: Zrevitalizovaný turistický chodník slávnostne otvoria vo štvrtok 29. júla

0
1352
Hlbocký vodopád (foto: Robo Majtán).

Zrevitalizovaný turistický chodník pri Hlbockom vodopáde slávnostne otvoria vo štvrtok 29. júla 2021.

Časť zelenej turistickej trasy z obce Hlboké nad Váhom (okres Bytča), ktorá smeruje k Hlbockému vodopádu, revitalizovali a doplnili o prvky turistickej infraštruktúry. Podarilo sa to v rámci programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko a cezhraničnej spolupráce obce a jej poľského partnera, obce Istebna.

„Chodník sa za posledné roky vplyvom tečúcej vody v potoku a vplyvom poveternostných podmienok stal neschodným, respektíve ťažko prejazdným najmä pre deti a starších ľudí. Revitalizácia chodníka pozostávala hlavne z nových mostíkov ponad potok vytekajúci spod vodopádu, z nového zábradlového systému na miestach s náročnejším sklonom terénu. Na chodník pribudli jednoduché lavičky, odpadkové koše, informačné tabule a oddychový altán,“ uviedla tamojšia starostka Karina Holešová.

Ako dodala, obec zrekonštruovala časti zelenoznačeného turistického chodníka smerom na rázcestník Pod Roháčom, ktorý je súčasťou rozsiahlej súvislej siete turistických chodníkov v Súľovských skalách. Vynovená časť končí pri prírodnej pamiatke Hlbocký vodopád. Slávnostné otvorenie revitalizovaného chodníka sa uskutoční vo štvrtok 29. júla 2021.

Hlbocký vodopád patrí medzi atraktívne prírodné úkazy v bytčianskom regióne. Od obce je vzdialený asi jeden kilometer. Vodopád je zároveň aj horským priechodom, ktorý spája obce Hlboké nad Váhom a Súľov. Výška vodopádu je 14 metrov a má tvar lievika. Atmosféra lokality Hlbockého vodopádu sa stala kulisou pre rozprávky ako Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš a Dúhová panna. Vodopád je dostupný aj počas zimného obdobia.

Peter Mikloš, zdroj: obec Hlboké nad Váhom, TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ