MARTIN: Urologická klinika začala ako prvá v regióne strednej Európy využívať neurostimulátor miechy najnovšej generácie

0
724
Urologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) začala ako prvá v regióne strednej Európy využívať neurostimulátor miechy najnovšej generácie.

Urologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) začala ako prvá v regióne strednej Európy využívať neurostimulátor miechy najnovšej generácie. Podľa Zuzany Marčekovej z oddelenia marketingovej komunikácie UNM je menší, nabíjateľný a pacient s ním môže absolvovať už aj vyšetrenie na magnetickej rezonancii.

Pripomenula, že s implantovaním neurostimulátora miechy začala UNM už v roku 2013 ako prvá na Slovensku. „Unikátna metóda odvtedy pomohla desiatkam urologických pacientov, ktorých trápili rôzne problémy s ovládaním močového mechúra,“ uviedla Marčeková.

„U zdravého človeka dochádza po naplnení močového mechúra k reflexu močenia, ktorý spôsobí uvoľnenie panvového dna a človek sa vymočí. V prípade poruchy funkčnosti dochádza k tomu, že iniciácia reflexu močenia nenastane. Neurostimulátor miechy ju pacientovi spustí tak, že po naplnení močového mechúra miernymi elektrickými impulzmi do nervu tesne nad kostrčou porušený reflex močenia napraví,“ vysvetlil lekár Ján Švihra z Urologickej kliniky UNM.

Neurostimulátor sa voperuje do tela pacienta v krížovej oblasti. „Stimulácia krížových nervov pomáha pacientom, ktorí trpia neschopnosťou úplne vyprázdniť močový mechúr, alebo naopak, pacientom, ktorí neboli schopní udržať moč v dôsledku častého močenia,“ doplnila Marčeková.

Nový typ stimulátora miechy sa dá cez kožu bezdrôtovo nabíjať. Doterajšie modely mali batérie nenabíjateľné, a tak po skončení ich životnosti museli pacientovi voperovať nový neurostimulátor. S nabíjateľnou batériou sa tieto komplikácie odstránili. Životnosť nového typu stimulátora je približne 15 rokov.

„Jeho systém je zároveň kompatibilný s vyšetrením magnetickou rezonanciou. Pacienti, ktorí majú implantovaný stimulátor, sa už nemusia obávať, že sa na toto vyšetrenie nedostanú,“ dodal Švihra.

Prvou pacientkou, ktorej najnovší typ neurostimulátora voperovali, je Mária z Nemšovej. „Môj problém bol, že som sa nemohla úplne vymočiť. Mala som z toho veľké bolesti ľadviny, ktorá tým trpela. Očakávam, že môj stav sa bude po operácii už iba zlepšovať,“ povedala pred operáciou pacientka, ktorej najnovší typ neurostimulátora miechy v UNM voperovali ako prvej v strednej Európe.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.unm.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ