ŽILINA: Radnica si nevie dať rady s diviakmi, zatiaľ sľuby nesplnila

0
524
Diviakov lákajú neudržiavané plochy
Diviakov lákajú neudržiavané plochy.

Žilinské sídlisko Hájik a mestská časť Závodie sú neustále atakované nájazdmi diviakov, ktoré ohrozujú obyvateľov a robia neporiadok pri smetných nádobách. Primátor Fiabáne si na problematike diviakov robil predvolebnú kampaň, doteraz svoje sľuby nesplnil.

Návrh dlhodobých riešení na zamedzenie pohybu diviačej zveri v Žiline na žilinskom sídlisku Hájik a v Závodí  je zo strany vedenia mesta zatiaľ bezzubý. Chýba rázny krok k eliminácii diviakov. Mesto sa však uchýlilo k vytvoreniu pracovnej skupiny, v ktorej budú hľadať nové riešenia, na ktoré doteraz neprišli.

Podľa primátora nepomáhajú krátkodobé riešenia spočívajúce vo fyzickej eliminácii zveri, čistení kontajnerových stojísk, porastov, krovín, dlhodobé v kompletnej výmene kontajnerov za špeciálne, do ktorých nemá zver prístup. Podľa odborníkov sú to však dobré kroky, ale treba uskutočniť razantný eliminačný prístup, ktorý pomohol v iných lokalitách Slovenska.

Paradoxne, pracovná skupina skonštatovala to, čo sa v minulosti už realizovalo – likvidácia prirodzených úkrytov či pravidelné čistenie porastov a kríkov.

Občania sú zúfalí už nielen z diviakov, ale aj z toho, že vedenie mesta prešľapuje pri dôležitých veciach na jednom mieste.

Peter Mikloš, zdroj mesto Žilina

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ