ŽILINA: Krajská knižnica sa stala Knižnicou roka 2020

0
467
Krajská knižnica v Žiline..

Laureátom Ceny ministerky kultúry SR za rok 2020 sa stala v utorok 6. 7. 2020 aj Krajská knižnica v Žiline, ktorú vyhlásili za Knižnicu roka. Ocenenia odovzdávala šéfka rezortu kultúry Natália Milanová.

Rok 2020 bol podľa riaditeľky knižnice Kataríny Šušoliakovej náročný pre všetky kultúrne inštitúcie. „Pre nás bol zložitejší o to viac, že sme päť mesiacov rekonštruovali prízemie knižnice, kde je hlavný vstup. Najjednoduchšie bolo knižnicu zatvoriť a napísať, že sa rekonštruuje. Ale to sme nechceli urobiť. Takže sme upravili suterén a vytvorili sme tam provizórne podmienky, aby sme mohli poskytovať služby aj počas rekonštrukcie,“ povedala Šušoliaková.

„Koronavírus nás paralyzoval a ostali sme z toho všetkého v šoku. Ale začali sme sa mobilizovať a uvedomili sme si, že nemôžeme stratiť kontakt s čitateľmi. Začali sme realizovať prvé online podujatia, možno ako jedna z prvých knižníc, aj vôbec kultúrnych inštitúcií na Slovensku,“ podotkla Šušoliaková.

Doplnila, že v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Slovensko-Česká republika si obstarali špeciálne hardvérové a softvérové vybavenie pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených používateľov. „Teraz pripravujeme rôzne aktivity a chceme s nimi úzko spolupracovať,“ dodala riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.

Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov i inštitúcie a kolektívy je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.

Peter Mikloš, zdroj TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ