LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Rozpočet mesta je nerealizovateľný

0
928
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš je nerealizovateľný.

Na účtoch milióny eur, ale rozpočet mesta je nerealizovateľný, pretože:

  • vyradili z neho rekonštrukcie ciest,
  • vyčiarkli financie, ktoré sú už minuté alebo zazmluvnené,
  • zrušili informovanie Mikulášanov,
  • procesne pochybili pri zmene štatútu v rámci rokovania o rozpočte,
  •  procesne pochybili pri prerokovávaní rozpočtu bez právoplatného záverečného účtu.

Z júnového rokovania poslancov nevzišiel použiteľný rozpočet pre rok 2021 a mesto je aj po polroku naďalej v rozpočtovom provizóriu.

Poslanci z klubov Nový Mikuláš (OĽANO, SaS, KDH, Nova, Šanca) a Skutočne nezávislí, ktorí nepodporili záverečný účet mesta za rok 2020 a vedome schválili už niekoľkýkrát záverečný účet za rok 2019 s nelegitímnym uznesením, opäť pochybili aj v schvaľovacom procese pri prerokovaní rozpočtu.

V rámci prerokovania rozpočtu totiž zmenili štatút mesta, čo nie je v súlade s právnymi normami. Z rozpočtu tiež vyhodili peniaze na rekonštrukciu ciest a investície do mestských komunikácií a chodníkov vo výške 385 000 eur, vyradili aj možnosť externého financovania komunikácií na rok 2021 až za 1 750 000 eur. Mesto tak nemôže tento rok opravovať ulice, chodníky ani vybudovať parkovacie plochy za plánované 2 133 000 eur. Zobrali aj peniaze na skládku tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube vo výške 18-tisíc, ktoré boli plánované na splátku úrokov k úveru určenému na opätovné uzatvorenie pretekajúceho telesa. Zrušili aj možnosti informovania obyvateľov prostredníctvom mestských médií, podľa zmien, ktoré navrhli, by nemohla vysielať Televízia Liptov ani Rádio Liptov a obmedzili aj financovanie mesačníka Mikuláš, ktorého vydávanie je zazmluvnené. Bez týchto komunikačných prostriedkov by Mikulášania stratili možnosť podieľať sa na veciach verejných, prišli by o kontakt s mestom a radnica by nemala priestor poskytovať obyvateľom informácie o chode samosprávy či povinné informácie zdieľané pre verejnosť.

Primátor Ján Blcháč ešte počas rokovania poslancov vysvetlil, že právny odbor spolu s mestskými finančníkmi bude skúmať výhodnosť zmien v rozpočte a tiež správnosť predkladaných návrhov, ktoré sa týkajú zmeny štatútu mesta. Už dnes je isté, že takto zmenený rozpočet bez dôležitých položiek či už pre chod mesta aj jeho obyvateľov a dokument, pri schvaľovaní ktorého malo dôjsť k procesným pochybeniam, neodporúčajú podpísať ani mestskí právnici, ani mestskí ekonómovia. „Navrhované úpravy rozpočtu a jeho schválenie pre rok 2021 tak, ako ho prijali poslanci, ktorí majú väčšinu, má svoje neprofesionálne črty, pre ktoré ho nie je možné v praxi realizovať. Príprava rozpočtu je ucelený proces, ktorý musí zohľadňovať všetky zákonné postupy a každá jedna zmena sa premieta v jeho celkovom nastavení. To je aj dôvod, prečo sa s jeho prípravou začína už od júna predchádzajúceho roka, pre ktorý má platiť,“ vysvetlil predkladateľ rozpočtu na rok 2021 Ivan Košík.

Keďže poslanci, ktorí získali v mestskom parlamente väčšinu, opätovne schválili záverečný účet mesta za rok 2019 s nelegitímnym dodatkom a záverečný účet za rok 2020 neschválili vôbec, mestské zastupiteľstvo nemalo o návrhu rozpočtu na rok 2021 ani rokovať. Rozpočet mal byť prerokovaný až po regulárnom schválení záverečného účtu.

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ