LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: V Tatríne prebieha rekonštrukcia, expozícia je naďalej prístupná

0
552
V Tatríne prebieha rekonštrukcia, expozícia je naďalej prístupná.
Autentické priestory v Tatríne sú prístupné bez bariér. Expozícia prechádza rekonštrukciou interiéru a odstránenie prahov, či výmena gumenej podlahy za drevo a kameninový prechod boli prvými úpravami, ktoré mesto realizuje pri príležitosti blížiacich sa osláv 210. výročia narodenia Michala Miloslava Hodžu.
„Objekt sa stal prístupný aj pre telesne znevýhodnených návštevníkov. V interiéri ešte vymeníme obrazy, Hodžovu izbu prerobíme tak, že návštevník sa systematicky cez portréty a príbehy zorientuje v slovenskom národnom obrodení. Práce chceme ukončiť ešte počas letnej sezóny,“ uviedol Jaroslav Hric, riaditeľ mestského Múzea Janka Kráľa, pod ktoré expozícia spadá.
Oficiálne otvorenie upravenej expozície je naplánované v septembri pri príležitosti osláv Hodžovho narodenia. Expozícia je prístupná verejnosti aj počas prác bez obmedzenia. Nachádza sa na Námestí Žiadostí slovenského národa v jedinečnom komplexe budov napojených na mikulášsky evanjelický kostol z roku 1785. Bola otvorená v júni 1987. Stará evanjelická fara (Hodžova fara) približuje búrlivé 40. roky 19. storočia, vznik a priekopnícku činnosť spolku Tatrín – predchodcu Matice slovenskej (1844 – 1848), prípravu a vyhlásenie prvého národno-politického programu Slovákov – Žiadostí slovenského národa (1848). Fara bola svedkom pôsobenia takých osobností, akými boli kňazi Matúš Blaho, Michal Miloslav Hodža, Jur Janoška.
V expozícii je umiestnená aj Historická knižnica Tranoscia –dedičstvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Zbierka obsahuje 2 233 kníh zbieraných počas stáročí.
Dobový nábytok, vzácne knihy, faksimile dobových dokumentov a obrazový materiál dokumentujú dôležité postavenie Liptovského Svätého Mikuláša ako jedného zo stredísk národného a politického života na Slovensku v polovici 19. storočia.
-BA- zdroj a foto: FB  Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ