ŽILINA, BYTČA: Vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

0
644
Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru v územnom obvode okresu Žilina a Bytča od 10. júna do odvolania.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru v územnom obvode okresu Žilina a Bytča od 10. júna do odvolania. V tomto čase je každý občan povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Medzi najčastejšie príčiny výskytu požiarov patria v jarnom a letnom období najmä vypaľovanie suchých trávnatých porastov a spaľovanie horľavých odpadov v záhradách a dvoroch (pohrabané lístie, tráva…). Týmto spôsobom sa niektorí vlastníci pozemkov snažia zbaviť nechceného odpadu a pritom si neuvedomujú, že táto činnosť môže veľmi ľahko viesť k vzniku požiaru. V najhorších prípadoch aj k strate na majetku alebo k strate na životoch.

UPOZORŇUJEME občanov (fyzickú osobu, právnickú osobu alebo fyzickú osobu-podnikateľa), že v zmysle zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov je ZAKÁZANÉ:

–        vypaľovať porasty trávy, bylín, kríkov a stromov,

–        zakladať oheň v priestore alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k vzniku požiaru,

–        fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,

–        spaľovať horľavé látky na pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Táto zakázaná činnosť u fyzickej osoby je z hľadiska ochrany pred požiarmi posudzovaná ako priestupok, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 331 eur. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe-podnikateľovi je možné za nedodržanie zákazu v rámci správneho konania uložiť pokutu do výšky 16 596 eur.

Spaľovať horľavý odpad v záhradách a dvoroch, spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve je možné pri dodržaní povinností vyplývajúcich z vyhlášky č. 121/2002 Z. z. o požiarnej prevencii, a to len vtedy, ak nie je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Týmto nie sú dotknuté iné všeobecne záväzné právne predpisy.

Zakazuje sa najmä:

  • fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,
  • vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov,
  • spaľovať horľavé látky na pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Ďalšie podrobnosti nájdete vo vyhlásení OR HaZZ v Žiline.

-BA- zdroj: OR HaZZ v Žiline, foto: www.forestportal.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ