ŽILINA: Na Mariánskom námestí ohrozujú ľudí suché stromy

0
1116
Na Mariánskom námestí v Žiline ohrozujú ľudí suché stromy. (foto: Ľubomír Sečkár)

Mesto Žilina vyhodilo tisíce eur za pasport zelene a uzatvorilo zmluvu na jej údržbu za viac ako 5 miliónov eur. Prax ukázala, že to nestačí, na Mariánskom námestí v Žiline ohrozujú ľudí vyschnuté stromy. Tento problém je dlhodobý a nezmenil ho ani primátor Fiabáne, ktorý je vo funkcii 2, 5 roka a čistota a údržba mesta mala byť jeho prioritou.

Na nebezpečné stromy upozornil na sociálnej sieti odborník na rodinnú a sociálnu politiku a správca Nadácie Pro Slovakia Ľubomír Sečkár:

„Toto už bude štvrté leto čo som si všimol vyschnutý strom priamo na námestí v Žiline. Neviem či je to nezodpovednosť, ľahostajnosť, ale za údržbu zelene je niekto určite platený a tým pádom aj v plnej miere zodpovedný.

Stále tvrdím, že je to o ľuďoch a ich prístupe k svojmu okoliu, prostrediu kde žijeme, teda máme k danému regiónu aj blízky vzťah. Preto sa pýtam: „Kompetentní v tomto odbore nežijú v meste Žilina, dochádzajú do práce z Bratislavy, alebo Viedne?“

Na jednej strane nám vo viacerých častiach mesta rozkvitli krásne tulipány, čo naozaj chválim a beriem ako perfektný a podarený a úspešný projekt, ale stále budem tvrdiť, aj na zdanlivých maličkostiach záleží.“

Na Mariánskom námestí v Žiline ohrozujú ľudí suché stromy. (foto: Lubomír Bechný)

Na sociálnej sieti sa rozbehla búrlivá diskusia, z ktorej vyberáme:

Radoslav Zajac: „Veru na maličkostiach záleží, je tam krásne miesto na posedenie pri kávičke či obede. Pokiaľ je to už štvrté leto, potom je to ľahostajnosť kompetentných čo je smutné, keďže každá zeleň dáva mestám svoje čaro. A chcem veriť, že tento podnet pomôže náprave čím skôr“.

Ľubomír Bechný: „Priatelia, dnes som si prezrel vsetky stromy na Marianskom namesti. Vobec sa nejedná len o tento strom. Je to ovela vážnejšie. V podstate na každej strane námestia okrem jednej sú mrtvé stromy“.

Helena Marunová: „Neverím vlastným očiam, to naozaj!!! Priamo pred očami, to je hanba. Za týždeň si to pôjdem pozrieť, odfotím a budem sa pýtať poslancov MsZ, koho za to platíme. Aj tých čadičových kociek na námestí kopa chýba a starší ľudia sa často potknú. Aj tu idete tvrdiť, že kedy boli kocky vylúpnuté??? Už nesrandujte a opravujte“.

Iveta Martinková Staníková: „Ja, osobne, sa ako poslanec mesta a ešte navrch ako predsedníčka komisie životného prostredia cítim pri tomto statuse hrozne trápne až sa hanbím. Musím však konštatovať, že nedokážem časovo urobiť viac, ako robím a nemám tím ľudí, ktorí by mi v tomto smere pomohli. Tiež musím s poľutovaním povedať, že ako predsedníčka KŽP som nikdy nebola privolaná na rokovania v meste týkajúce sa tvorby a ochrany životného prostredia. A posledné…ani podnety zo zápisníc zo zasadnutia KŽP nie sú akceptované. Celé toto píšem ako moje ospravedlnenie“.

Historik Jozef Feiler v statuse uviedol a pridal fotografiu (nižšie): „Na námestí je viac uschnutých stromov“.

„Na Mariánskom námestí je viac uschnutých stromov. Na tejto strane sú asi tri,“ uviedol historik Jozef Feiler.

Peter Mikloš, zdroj a foto: FB Ľubomír Sečkár

 

Foto: strom (J. Feiler)

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ