Mesto Liptovský Mikuláš vysieva pásy lúčnych tráv, ako jedno z prvých miest na Slovensku!

0
623
Mesto Liptovský Mikuláš vysieva lúčne pásy, do prázdnin by mali zakvitnúť.
Ako jedno z prvých miest na Slovensku vysieva mesto Liptovský Mikuláš pásy lúčnych tráv, ktoré budú súčasťou mestskej zelene.
Vysievaním mesto štartuje pilotný projekt, ktorý v tomto roku odskúša a ak sa osvedčí, a lúčne pásy sa budú obyvateľom páčiť, v nasledovných sezónach ich rozšíri do ďalších častí mesta.
Semená zatiaľ zapracúvajú na plochu približne tisíc metrov štvorcových. Záhony vzniknú na Demänovskej ceste v Palúdzke, na kruhovej križovatke pred Jánošíkom, na Nábreží pri cyklochodníku, pri zastávke na Rachmaninovom námestí a na Podbrezinách pozdĺž pešej zóny.
Pracovníci z Verejnoprospešných služieb mesta najskôr pripravili na výsev pôdne lôžko, teraz lúčnu zmes nasejú. „Lúčne trávy predstavujú ekologický trend, ktorý podporuje biodiverzitu. Do územia tak prilákame množstvo užitočného hmyzu, motýle, včely či vtáctvo, takže projekt má aj edukačný význam a je ekonomicky efektívny,“ vysvetlila mestská dendrologička Zuzana Štreitová, podľa ktorej lúčne zmesi nepotrebujú pravidelné kosenie, polievanie ani hnojenie, vďaka čomu sú nenáročné na údržbu a náklady s tým spojené. Plochy poslúžia aj pre vzdelávanie detí, jednoduchšie vďaka nim majú pochopiť život v prírode a jeho rozmanitosť.
Po vysiatí by mala podľa dendrologičky Štreitovej zmes zakvitnúť do 30 dní. V počiatočnom štádiu bude síce pripomínať burinu, ale následne nadobudne charakter pestrej rozkvitnutej lúky, v ktorej rozpoznáte 10 až 15 druhov kvetov.
-BA- zdroj a foto: FB Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ