LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Maroškova záhrada je pripravená privítať návštevníkov

0
1075
Maroškova záhrada je pripravená privítať návštevníkov.

Medzi panelákmi sídliska na Nábreží očakáva Mikulášanov oáza pokoja v rozkvitnutej záhrade pri Rázusovie dome. Ponúka možnosti príjemného posedenia, grilovania, relaxu, ale aj prehliadky literárno-historických expozícií v interiéri.

„Ešte pred štyrmi rokmi záhrada pripomínala džungľu, uskutočnili sme teda jej kompletnú obnovu. Odstránili sme divo rastúce kríky a stromy, naviezli niekoľko áut zeminy a potom sme vysadili dva tucty ovocných stromov a niekoľko druhov kríkov drobného ovocia ako čučoriedky, ríbezle, egreše a maliny. V záhrade nechýba ani vinič,“ uviedol správca Rodného domu súrodencov Rázusovcov Štefan Packa.

Za pôvodnou maštaľou v priebehu uplynulého roka vyrástla letná čitáreň s altánkom. Jeho architektúra umocňuje celkovú atmosféru záhrady a ponúka bohatý priestor pre organizáciu podujatí. Uprostred altánku je situovaný zaujímavý stôl, v ktorom je zakomponovaný gril. Návštevníci záhrady si môžu opekať či grilovať pochúťky z donesených zásob. „Takéto priateľské posedenia už absolvovali viacerí obyvatelia z okolitých činžiakov, ktorí nemajú vlastné záhrady. Tiež sa tu uskutočnili veľmi zaujímavé podujatia, slávnostné prezentácie, besedy či živé hodiny literatúry a výtvarnej výchovy žiakov z okolitých škôl,“ vymenoval správca.

Záhrada je rozčlenená do dvoch častí – okrasnú s veľkým množstvom najrôznejších kvetov a kríkov. V nej je osadená aj socha od akademického sochára Miroslava Ksandra, venovaná Márii Rázusovej-Martákovej. Pôvodne sa nachádzala na hrobe spisovateľky na cintoríne vo Vrbici. Po pokuse o jej odcudzenie ju uskladnili v depozite Múzea Janka Kráľa. „S jej majiteľmi sa nám podarilo dohodnúť presun do Maroškovej záhrady, kde ju môže obdivovať mnoho návštevníkov. V tejto časti záhrady vzbudzuje pozornosť aj obrovský sud umiestnený na sedliackom voze. Z odkvapových rúr doň steká vzácna dažďová voda, ktorou v suchom období polievame kvety i stromy v záhrade,“ vysvetlil Packa. V ovocnej časti záhrady sú zastúpené takmer všetky druhy ovocných stromov a kríkov, nechýbajú ani brusnicový a čučoriedkový ostrov.

Ambíciou správcu Rázusovie domu je vybudovanie garbiarskej a kováčskej expozície v bývalej maštali. Otec Martina Rázusa bol garbiarom a garbiarske továrne stáli neďaleko terajšej Vrbickej ulice. „Správca je k dispozícii návštevníkom počas 24 hodín, čo oceňujú najmä záujemcovia z turistických centier v Jasnej a v okolí mesta. Rodný dom súrodencov Rázusovcov tak môžu navštíviť aj vo večerných hodinách i počas sviatkov,“ zdôraznil riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric a doplnil, že Rázusovie dom v uplynulých rokoch opeknel, no zachoval si aj svoju historickú podobu. Maroškova záhrada nepochybne prispieva k dobrým pocitom návštevníkov Rázusovie domu a je pripravená privítať ľudí hneď po uvoľnení protipandemických opatrení.

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ