DOLNÝ KUBÍN: Otvára sa Oravský hrad aj Oravská lesná železnica

0
786
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava po niekoľkomesačnej prestávke od tohto týždňa otvára Oravský hrad, Oravskú lesnú železnicu aj literárne expozície v Dolnom Kubíne.

Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava po niekoľkomesačnej prestávke od tohto týždňa otvára Oravský hrad, Oravskú lesnú železnicu aj literárne expozície v Dolnom Kubíne. Odborní i technickí pracovníci múzea sa počas pandémie zamerali na ošetrenie vystavených zbierkových predmetov a prípravu na otvorenie sezóny. Informovala o tom riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.

„Pravidelne, každý rok, sme v mesiaci apríl robili sanitárne práce v expozíciách. Tento rok sme mali na prípravu oveľa viac času ako inokedy. Vyčistili sme vitríny, konzervovali a reštaurovali zbierkové predmety, veľa času sme venovali údržbe podláh, interiérových prvkov, čisteniu všetkých nádvorí či oprave schodov,“ priblížila Jagnešáková.

Na Oravskej lesnej železnici robili údržbu a opravu lokomotív, vagónov i železničnej trate. „Po dlhodobo pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii dúfame, že návštevníkom bude chýbať návšteva historických pamiatok, tešíme sa na každého návštevníka. Veríme, že v našich expozíciách strávia príjemné chvíle a aspoň na chvíľu zabudnú na neľahké časy pandémie,“ povedala riaditeľka.

Vstup do všetkých expozícií je podmienený negatívnym testom nie starším ako sedem dní. Pohyb v priestoroch expozícií je obmedzený na jedného návštevníka na 15 štvorcových metrov. Naďalej sú v platnosti staršie i nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR – vstup iba v respirátore, v exteriéri možný aj pohyb v rúšku, dvojmetrové odstupy a dezinfekcia rúk.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Oravské múzeum v Dolnom Kubíne

ZANECHAŤ ODPOVEĎ