BIELA ORAVA: Nová videomapa predstaví región z vtáčej perspektívy

0
1395
Biela Orava (zdroj: obec Lokca).

Región Bielej Oravy predstaví z vtáčej perspektívy nová 360-stupňová videomapa.

Zámerom tvorcov je aj propagácia regiónu, preto budú súčasťou videomapy obce, mestá, vzdelávacie inštitúcie či zariadenia cestovného ruchu. „Keďže súčasná nepriaznivá situácia stále nedovoľuje navštevovať najkrajšie regióny Slovenska, tentoraz sme sa rozhodli vytvoriť 360-stupňovú videomapu regiónu Biela Orava. Pomôže ho zviditeľniť prostredníctvom virtuálnej reality a podporí tak domáci cestovný ruch, ktorý po lockdowne bude potrebovať veľa návštevníkov,“ povedal pilot a letecký fotograf Milan Paprčka.

„Videomapa predstavuje informácie o jednotlivých obciach v danom regióne v jeho celom kontexte. Zachytáva nielen obec, ale aj jej polohu v okolitej prírode, v tomto prípade v Bielej Orave. Takto si môže ‘divák’ – návštevník predstaviť možnosti celého regiónu a mať informácie o ďalších cieľoch v rámci letnej a zimnej turistiky. Rovnako to platí v prípade, ak ide o firmu, školu či poľnohospodárske družstvo, ktoré sú zachytené a prezentované v spojení s celým regiónom,“ uviedol Peter Sloboda, jeden z tvorcov realizačného tímu.

Technológia virtuálnej reality umožňuje divákovi podľa Farkašovej pomocou 360-stupňovej kamery pohľad do akejkoľvek strany. „Videomapa sa dá pozerať na počítači, smartfóne či tablete. Najväčší zážitok z letu poskytujú virtuálne okuliare. Ich nasadením nadobudne človek pocit, akoby bol na bruchu lietadla a krásu regiónu si užíva z pohľadu vtákov. Vďaka interaktivite tejto technológie si môže prelet ponad Bielu Oravu režírovať úplne sám,“ dodala Farkašová.

Peter Mikloš, zdroj: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ