LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Za starostlivosť o stromy a kríky sú zodpovední vlastníci pozemkov

0
557
Aj prerastené konáre môžu spôsobiť nehodu.

Prerastené stromy a kríky, ktoré svojimi konármi či výhonkami zasahujú do ciest a chodníkov, môžu poškodiť vozidlá údržby, znepríjemniť pohyb chodcom či spôsobiť dopravnú nehodu.

Radnica upozorňuje, že za starostlivosť o stromy a kríky sú zodpovední vlastníci pozemkov, na ktorých dreviny rastú. „Vlastníci sú povinní odstrániť konáre, ktoré zasahujú do prejazdného profilu priľahlej cesty alebo chodníka. Stáva sa, že takéto konáre bránia rozhľadu v križovatkách, prekrývajú dopravné značenie a niekedy aj znemožňujú bezpečný prejazd vozidiel a môžu tak spôsobiť škodu. Zodpovednosť je samozrejme na vlastníkovi pozemku, z ktorého strom alebo krík rastie,“ upozornil Gabriel Lengyel z odboru dopravy mestského úradu.

Vysvetlil, že v situáciách, keď zeleň bezprostredne ohrozuje cestnú premávku, môže správca komunikácie vykonať nápravu jej opílením. K tomu sa však pristupuje málokedy, väčšinou sa prerastené stromy riešia upozornením vlastníka zelene s požiadavkou o bezodkladnú nápravu. „Ideálne by bolo, keby sa vlastníci o svoje stromy a kríky postarali preventívne, bez upozornenia, aby tak predišli možným nepríjemnostiam. Neraz sa stalo, že sa zavadzajúce konáre podpísali nielen pod škodovú udalosť, ale aj pod dopravnú nehodu.“

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ