ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári počas včerajšieho dňa opäť pomáhali

0
607
Dňa 25. februára horskí záchranári v Žilinskom kraji opäť pomáhali.
Ošetrenie na chate Vendovka
Žiadosť o pomoc prišla HZS v popoludňajších hodinách 25.2.2021 z chaty Vendovka v Malej Fatre. Nachádzal sa tam muž, ktorý mal problém s kolenom a nedokázal zísť z chaty do údolia. Na pomoc mu odišli dvaja záchranári HZS. Za pomoci terénneho vozidla vyšli na Ostredok, odkiaľ pokračovali na snežnom skútri až ku postihnutému. Muž bol na mieste ošetrený, končatina mu bola zafixovaná. Následne bol transportovaný do Sučian, kde ho na jeho žiadosť prevzali známi.
Výjazd záchranárov HZS na Babiu horu
V podvečerných hodinách 25.2.2021 boli záchranári HZS zo Západných Tatier požiadaní o pomoc pre 36-ročného turistu zo Slovenska, ktorý uviazol vyčerpaný pod vrcholom Babej hory. V mokrom snehu, ktorý sa prebáral, absolvoval náročnú túru, počas ktorej zablúdil. Zo Slanej vody vyrazil na Babiu horu odkiaľ mal v pláne pokračovať cez Malú Babiu horu červeným TZCH nazad na Slanú vodu. Keď však stratil v hlbokom snehu orientáciu, vrátil sa spod Malej Babej hory späť na Babiu horu. Unavený mal v pláne vrátiť sa žltým TZCH na Slanú vodu. Keďže si nebol istý, či postupuje správne a po celom dni bol premočený a mierne podchladený pri prístrešku pod vrcholom požiadal o pomoc. Na pomoc mu vyrazili traja dobrovoľní zmluvní záchranári z OS HZS Západné Tatry zo Stredných Beskýd a jeden profesionálny záchranár HZS. Po príchode pacienta zateplili a podali mu teplé tekutiny. Keďže turista nemal snežnice, záchranári mu ich poskytli a spoločne začali zostupovať na Šťaviny, odkiaľ pokračovali na štvorkolke. Záchranná akcia bola ukončená pri chate Slaná voda, odkiaľ už pacient na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne. Záchranná akcia bola ukončená v nočných hodinách.
Touto cestou by sme chceli upozorniť turistov, že vplyvom prevládajúceho slnečného počasia je sneh počas dňa na mnohých miestach mokrý až premočený a prebára sa. Pri daných podmienkach je nevyhnutné použiť kvalitnú nepremokavú obuv, paličky a snežnice. Dĺžku a náročnosť túry treba plánovať s ohľadom na počasie, snehové podmienky a nezabúdať na adekvátnu výstroj a výzbroj.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ