ŽILINSKÝ KRAJ: Cez víkend horskí záchranári zasahovali na viacerých miestach

0
690
Cez víkend horskí záchranári zasahovali na viacerých miestach v Žilinskom kraji.
Úraz skialpinistu na hrebeni Nízkych Tatier
V dopoludňajších hodinách, v sobotu 6.2.2021, bol HZS nahlásený úraz hornej končatiny 28-ročného skialpinistu. Skupina lyžiarov prechádzala po hrebeni Nízkych Tatier smerom od Lajštrochu ku Kumštovému sedlu, kde sa jednému z nich stal pri zjazde úraz. V oblasti bola veľmi slabá viditeľnosť a snežilo, takže nebolo možné nasadenie leteckej techniky. Mladému mužovi odišli na pomoc siedmi záchranári HZS zo severnej aj južnej strany Nízkych Tatier. Skupina so zraneným zatiaľ pomaly postupovala smerom na Čertovicu, oproti záchranárskej skupine. Po príchode záchranárov HZS bol skialpinista zateplený, bola mu zafixovaná končatina, poskytnutá inhalačná analgetická liečba Penthrox, a zároveň intravenózna liečba. Následne bol pacient nabalený do transportného prostriedku UT 2000, s ktorým záchranári postupovali až na Čertovicu. Tu bol odovzdaný privolanej posádke RZP z Liptovského Mikuláša. Záchranári HZS sa vrátili na základňu v podvečerných hodinách.
Pomoc na Kysuciach
Horskí záchranári slúžiaci v Kysuckých Beskydách boli požiadaní o pomoc pri transporte ženy z neprístupnej osady Grófovia v Oščadnici. Pacientka vzhľadom na svoj vek (73) a chorobu nevládala chodiť. Po príchode na miesto bola nabalená do nosidiel KONG a transportovaná k najbližšej cestnej komunikácii. Tam si príbuznú prevzali rodinní príslušníci. Na akcii sa zúčastnili 3 profesionálni záchranári HZS.
Zranený turista pod Kľakom
Horskí záchranári boli v popoludňajších hodinách požiadaní o pomoc pre 28 – ročného turistu, ktorý si zranil dolnú končatinu a nebol schopný samostatného pohybu. Nachádzal sa Pod skalou na turistickom chodníku vedúcom na Kľak. Záchranári HZS ho po príchode na mieste ošetrili a pomocou nosidiel UT2000 transportovali k služobnému vozidlu, ktorým ho následne transportovali do nemocnice v Martine. V priebehu záchrannej akcie výrazne našim trom profesionálnym záchranárom pomohli traja náhodní turisti, ktorým by sme radi aj touto cestou poďakovali za pomoc a spoluprácu.
-BA- zdroj a foto: FB Horská zachranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ