Lekár Štefan Zelník aktuálne o koronavíruse. Oplatí prečítať si

0
1598
MUDr. Štefan Zelník. (Foto: Michaela Kolimárová)

Súčasná epidemiologická situácia na Slovensku sa vymyká spod kontroly. Každým dňom pribúda viac a viac infikovaných pacientov. Vy osobne ste toto ochorenie prekonali. S akými príznakmi ste sa museli popasovať?

Hneď v úvode musím zdôrazniť, že dané ochorenie môže mať u každého pacienta iný priebeh. Závisí to od viacerých faktorov. Časté sú prípady s jednoduchým priebehom a prípady s teplotami do 38°C, dráždivým kašľom, stratou chuti a čuchu. Malé percento tvoria prípady, ktoré potrebujú intenzívnu starostlivosť v nemocnici.

Ja som mal to šťastie, že priebeh ochorenia bol veľmi ľahký. Keby som nebol testovaný PCR testom, chodil by som do práce. Mal som občasné mierne pobolievanie svalov, cítil som sa viac unavený, občas som mal pocit, že ma ide bolieť hlava. Na 7 deň som sa zobudil na prudkú bolesť hlavy, ktorá sa zhoršovala zmenou polohy. Nasadil som si liečbu a bolesti prešli.

Vo Vašom vyjadrení na sociálnej sieti tvrdíte, že celoplošné antigénové testovanie je veľmi nepresné a neúčinné. Akým spôsobom by sme mohli efektívnejšie a rýchlejšie identifikovať nakazené osoby?

Napísal som to na základe vlastnej skúsenosti, ale aj na základe skúsenosti iných. Aj ja som po kontakte s pozitívne testovanou osobou podstúpil AG test. Výsledok bol negatívny. Keďže som nemal žiadne ťažkosti, taký výsledok som aj očakával. Pracujem v zdravotníctve a prichádzam do kontaktu s množstvom ľudí, preto som si dal urobiť aj PCR test. Ten už vyšiel žiaľ pozitívny. Ak by som sa spoľahol na antigénový test, isto by som chodil do práce. Koľkých ľudí som mohol nakaziť? V ČR v nemocnici Motol robili pilotnú štúdiu na senzitivitu PCR testov voči antigénovým testom. Štúdia upozorňuje na riziko falošne negatívnych výsledkov pri použití antigénových testov. V prvých štádiách ochorenia antigénové testy zachytia asi len 8% – 19 % z tých, čo sú už infekční. Zvyšných cca 80% hoci sú infekční, dostanú potvrdenie, že sú negatívni. Je neprijateľné a nezodpovedné spoliehať sa na takéto testovanie. Občan obdrží falošne negatívny výsledok a prirodzene stráca istú opatrnosť. Zákernosť infekcie je v tom, že v prvých dňoch ochorenia pacient nemá žiadne ťažkosti a pritom už je infekčný a môže teda preniesť infekciu na iných. AG testy ani výrobca neodporúča na celoplošné testovanie. Metóda PCR je presnejšia, zachytí ochorenie podstatne skôr, ale je náročná časovo, kapacitne a nedá sa použiť na celoplošné testovanie. Vedci stále hľadajú a pokúšajú sa nájsť vhodný a rýchly test, ktorý by odhalil ochorenie včas. Nádejou sú správy z Národného výskumného centra pre nanotechnológie (UNAM) na Bilkentskej univerzite v Ankare , kde vyvinuli nový systém založený na nanotechnológiách, ktorý diagnostikuje Covid-19 už do 10 sekúnd. Má údajne až 99-percentnú spoľahlivosť.

Viacerí lekári vyhlasujú, že už nedokážu zabezpečiť primeranú zdravotnú starostlivosť všetkým hospitalizovaným pacientom s ochorením Covid-19. Súhlasíte s ich názorom, že už len tvrdý lockdown dokáže zvrátiť túto vážnu situáciu?

Ľudia sú už tak vystrašení, že mnohí, aj keby ochorenie zvládli v domácom prostredí sa dožadujú ústavnej zdravotnej starostlivosti. Okrem toho sa množia prípady, keď vedenie domovov dôchodcov, alebo rodinní príslušníci odmietajú prevziať z nemocnice relatívne zdravého pacienta do domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Najväčším problémom sú však personálne kapacity. Ak na oddelení ochorie viac lekárov a sestier, prípadne sú na OČR, nedokážu zabezpečiť trojzmennú prevádzku. Ľudia sa musia v týchto situáciách správať zodpovedne. Dvojtýždňový tvrdý, ale regionálny lockdown je z môjho pohľadu účinnejší a bezpečnejší, než rizikové celoplošné testovanie AG testami s falošne negatívnymi závermi.

Vládna koalícia svojimi protiepidemiologickými opatreniami chcela zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nákazy. Prijaté opatrenia sa však ukázali ako neúčinné. Ako sa podľa Vás dalo predísť tomuto scenáru?

Ako boli účinné opatrenia a ako ich dodržiavali samotní členovia vlády, keď minimálne šiesti z nich boli pozitívne testovaní na koronavírus? Mnohé z nich sa zavádzali zo dňa na deň. Niektoré vyvolávali pochybnosti, otázniky a chýbala aj racionálna a odborná argumentácia. Opatrenia sa často robili cez tlačovky, sociálne siete a to vyvolávalo chaos a zmätok. Negatívne hodnotím komunikáciu premiéra a pandemickej komisie s verejnosťou.

Na chaotické a nepredvídateľné rozhodnutia vlády sa sťažujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, podnikatelia, ale aj samotné mestá a obce. Podľa môjho názoru sa mala vyčleniť pre pacientov s ochorením Covid-19 samostatná nemocnica, kde by sa sústreďovali pacienti, ktorých zdravotný stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť vrátane pľúcnej ventilácie. Nikto na Slovensku nemá s daným ochorením dostatok skúseností a najmä skúseností s umelou pľúcnou ventiláciou pri ochorení Covid-19 s pľúcnymi komplikáciami.

Bolo treba nielen monitorovať a robiť mapy pribúdajúcich ochorení, ale adekvátne tomu prispôsobovať opatrenia či už v podobe lokálnych alebo regionálnych lockdownov. Celoplošné lockdowny spôsobujú zbytočne veľké škody v ekonomike. Miesto testovania malo MZ SR pripraviť pokyny pre ambulantnú zdravotnú starostlivosť na lacnú a efektívnu liečbu. Najmä riziková skupina obyvateľstva mala dostávať vitamín D, Zinok a C vitamín. K liečbe malo MZ SR podľa zahraničných, ale aj domácich skúsenosti navrhnúť pre ambulantný sektor odporúčanú liečbu.

Nedávno vyvinuté vakcíny niekoľkých farmaceutických spoločností podľa viacerých domácich a zahraničných odborníkov môžu dostať pandémiu pod kontrolu. Objavujú sa aj názory, že očkovanie proti Covid-19 je neúčinné a nebezpečné. Aký je Váš názor v tomto smere?

Vakcinácia je v súčasnosti najdostupnejšia prevencia voči ochoreniu COVID-19. Preto odporúčam, aby sa dali očkovať predovšetkým najzraniteľnejšie skupiny a to skôr narodení (seniori), ľudia trpiaci nadváhou a pridruženými ochoreniami (cukrovka, pacienti trpiaci srdcovocievnymi ochoreniami…), zdravotnícki pracovníci. Ak sa bude vírus aj naďalej nekontrolovateľne šíriť v populácii, musíme počítať s tým, že budú vznikať ďalšie mutácie vírusu a to znamená, že sa bude znižovať účinnosť súčasných vakcín.

Kompetentní by však mali prestať so strašením a hystériou. Je nenáležitá a škodí. Je tu množstvo ďalších závažnejších ochorení (onkologické, srdcovocievne…). Ak sa nebudú diagnostikovať, nezistia sa v počiatočnom štádiu a nebudú sa následne liečiť, tak to bude mať fatálne dôsledky pre týchto pacientov. V spoločnosti sa objavujú aj opačné názory na vakcináciu a to preto, lebo na sociálnych sieťach a internete koluje kopec hoaxov, ktorým ľudia uverili.

A na záver čo by ste ako lekár odporučili našim čitateľom v súvislosti s ochorením Covid-19?

Pred vznikom akéhokoľvek ochorenia je najlepšia prevencia. Môžeme k tomu prispievať sami a to dodržiavaním životosprávy a dodržiavaním hygienicko-epidemiologických opatrení.. Podľa skúseností aj zo zahraničia v rámci posilnenia imunity užívať D vitamín, Zinok, pravidelný prísun C vitamínu. K prevencii jednoznačne patrí aj očkovanie.

Peter Mikloš, zdroj: FB Štefan Zelník,
Rozhovor bol poskytnutý pre Slovenské národné noviny.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ