LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Štúdia južného obchvatu dostala od ministerstva stopku

0
846
Štúdia južného obchvatu dostala od ministerstva stopku.
Ministerstvo dopravy nedá vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti na projekt južného obchvatu Liptovského Mikuláša formou preložky cesty I/18. Primátora o tom listom informoval minister dopravy. Žiadosť mesta o vypracovanie štúdie zaslalo mesto na ministerstvo začiatkom januára na základe rokovania so zástupcami rezortu dopravy. „Žiadosť sme pripravili na základe inštrukcií štátneho tajomníka ministerstva dopravy, s ktorým sme sa stretli ešte v minulom roku. Na stretnutí nám odporučil tento postup, aby sa projekt mohol dostať medzi Priority vo výstavbe cestnej infraštruktúry ministerstva, ktoré sa budú opravovať alebo stavať,“ uviedol primátor Ján Blcháč.

Minister dopravy Andrej Doležal v liste uviedol, že Liptovský Mikuláš má obchvat zabezpečený prostredníctvom diaľnice D1, ktorá odkláňa tranzitnú dopravu mimo zastavaného územia. Keďže úsek diaľnice je v súčasnosti kapacitne vyhovujúci, nemá momentálne preložka cesty I/18 opodstatnenie. „Uvedomujem si, že vami navrhovaná preložka cesty I/18 by mala určitý pozitívny vplyv na dopravnú situáciu v meste Liptovský Mikuláš, avšak vzhľadom na obmedzené finančné možnosti je potrebné z hľadiska budovania obchvatov miest a obcí prioritne riešiť úseky ciest I. triedy, ktoré sú kapacitne nevyhovujúce a nemajú zabezpečený odklon tranzitnej dopravy na diaľničnú sieť,“ informoval v liste minister.

Prioritizácia obchvatu je podľa primátora strategická súčasť modernizácie železničnej trate v úseku nášho mesta. Štúdia uskutočniteľnosti mala vyhodnotiť prínos obchvatu, ktorý je zásadným riešením odklonu dopravnej záťaže z prejazdu mesta po súčasnej ceste I/18. „Po odbremenení osemnástky voláme už dlhé roky a podporujú nás v tom aj hlasy Mikulášanov, firiem a ľudí z okolitých spádových obcí. Budeme hľadať ďalšie možnosti, ako sa so situáciou do budúcnosti vysporiadať, informácia z ministerstva dopravy nás však nepotešila,“ dodal šéf mikulášskej radnice.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ