LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Sčítanie obyvateľov urobíte elektronicky!

0
576
Sčítanie obyvateľov je povinné!
Povinnosť sčítať sa vyplnením sčítacieho formulára majú všetci obyvatelia Slovenskej republiky. Pre účely sčítania sa obyvateľom rozumie každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Obyvateľom sa zároveň rozumie aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenskej republiky obvyklý pobyt.
Za neplnoletého obyvateľa a za obyvateľa, ktorý nie je spôsobilý na právne úkony, má povinnosť vyplniť sčítací formulár jeho zákonný zástupca.
S ohľadom na aktuálnu epidemickú situáciu vláda rozhodla o zmene zákona o sčítaní a sčítanie obyvateľov sa vykoná v dvoch fázach.
Samosčítanie obyvateľov sa uskutoční od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 tak, ako bolo plánované. Sčítame sa elektronicky, veľmi jednoducho a bezpečne vyplnením sčítacieho formulára na stránke www.scitanie.sk alebo cez mobilnú aplikáciu, a to sami alebo s pomocou blízkej osoby.
Asistované sčítanie – teda sčítanie s pomocou asistenta sčítania – v zriadenom kontaktnom mieste alebo s asistovanou službou prostredníctvom mobilného sčítacieho asistenta (napr. pri imobilite) sa vykoná v termíne do 31. októbra 2021 po zohľadnení aktuálneho vývoja šírenia koronavírusu.
Samosčítanie predstavuje najrýchlejší a najjednoduchší spôsob na vyplnenie sčítacieho formulára, bez narušenia privátnej zóny obyvateľa a jeho zdravotného ohrozenia, preto ho odporúčame využiť v čo najväčšej možnej miere.

Sčítaním domov a bytov sú poverené obce, ktoré vykonajú sčítanie, tzn. uskutočňuje sa bez účasti obyvateľov.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov prináša nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a ich bývaní. Mnohé zo zisťovaných údajov v sčítaní obyvateľov, domov a bytov sú jedinečné a nie je možné ich v rovnakom rozsahu získať.

Aktuálne informácie o sčítaní obyvateľov, domov a bytov nájdete na www.scitanie.sk aj na webovej stránke mesta Liptovský Mikuláš
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ