Aktuálne platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

0
765
Horská záchranná služba upozorňuje na 4. stupeň lavínového nebezpečenstva v Západných Tatrách.

Vo všetkých slovenských pohoriach aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najnebezpečnejšie sú podľa Bešinského záveterné svahy južných a juhovýchodných orientácií, kde je vetrom previaty prachový sneh ubitý do snehových dosiek a vankúšov. „Obzvlášť pozor si treba dávať v strmých svahoch, muldách a terénnych depresiách. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty nový sneh, ku ktorému sa v najbližších dňoch pridá aj mokrý sneh z prichádzajúceho oteplenia,“ priblížil.

Horskí záchranári zároveň očakávajú malé spontánne lavíny a splazy, najmä zo strmých stien a skál. Lavínu väčších rozmerov je podľa Bešinského možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, prevažne na strmých svahoch. Snehová pokrývka by sa mala vplyvom oteplenia čoraz viac stabilizovať a usadať.

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie so zlou viditeľnosťou. Teplota sa pohybovala v rozmedzí od mínus sedem po nula stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.travelingtunas.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ