ČADCA: Kysucké múzeum obnovilo vydávanie múzejného zborníka

0
743
Kysucké múzeum obnovilo vydávanie múzejného zborníka.

Kysucké múzeum v Čadci obnovilo vydávanie múzejného zborníka, ktorý je určený predovšetkým záujemcom o históriu a hmotnú i duchovnú kultúru regiónu Kysúc. Múzeum o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Recenzovaný vedecký časopis pod názvom Správy a informácie Kysuckého múzea vydávalo múzeum kontinuálne od roku 1978. „Zborník sa od počiatku zameriaval predovšetkým na regionálne témy a príspevky v ňom nezaostávali za zborníkmi významnejšieho formátu. Po roku 2004 naň priamo nadviazal Zborník Kysuckého múzea, ktorý si udržiaval vysoko nastavenú kvalitatívnu úroveň. Hoci sa jeho názov neskôr zmenil na Acta regionalia, dnes sa opätovne vracia k formátu zborníka, zameraného predovšetkým na Kysuce. A prechádza na zaužívaný názov Zborník Kysuckého múzea,“ uviedla riaditeľka múzea Helena Kotvasová.

Zborník prináša podľa Miroslavy Jančulovej z Kysuckého múzea najnovšie vedecké výsledky práce odborných pracovníkov múzea, externých prispievateľov z iných múzeí, vedeckých a univerzitných pracovísk. „V obnovenom zborníku sa čitatelia dozvedia nové poznatky z oblasti histórie, zachytávajúce životný príbeh Mojžiša III. Suňoga, ktorý pokračoval v šľapajach svojich predkov v osídľovaní Kysúc. Spoznajú život Petra Hrabovského z Hrabového, ktorému bol tento kraj taký blízky, až si prial byť pochovaný v Kysuckom Novom Meste,“ doplnila Jančulová.

„Okrem toho zistia, aké bolo kysucké liehovarníctvo, aký bol rozvoj Kysúc počas veľkej hospodárskej krízy a aký význam mala židovská menšina na Kysuciach v oblasti drevárskeho priemyslu. Zborník poskytuje čitateľom pohľad na vplyv krajiny v súvislosti s prirodzeným pohybom, obraz na úradníkov strečnianskeho panstva v zamestnaneckých súpisoch. A v neposlednom rade vykresľuje príbehy a spomienky Ondreja Strýčka na obdobie pred prvou svetovou vojnou a zastúpenie vojakov z Kysúc v rámci československých légií, pôsobiacich na ruskom fronte,“ dodala Jančulová.

Čitatelia sa okrem informácií z kysuckého prostredia oboznámia aj s tým, ako to bolo s poľským čarodejníkom z Rzachova a s príbehom zabudnutej, no novoobjavenej veduty z Prievidze. „V závere zborníka prinášame krátku recenziu, predstavujúcu socioekonomické perspektívy rozptýleného osídlenia na Slovensku. Ale aj to, aký bol pre Kysucké múzeum projektový rok 2020,“ uzavrela Jančulová.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.kysuckemuzeum.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ