Žilinčania prišli o strategický pozemok! Poslanci chceli, ale primátor ho odmietol kúpiť

0
839
Areál zberných surovín. (zdroj: FB Peter Cibulka)

Čitateľský tip

Mesto Žilina prišlo o strategický pozemok na sídlisku Solinky, ľudia mohli pohodlnejšie parkovať.

Areál zberných surovín na žilinskom sídlisku Solinky sa rozhodol ich majiteľ predať. Najskôr žiadal sumu 408 tisíc eur. Vedeniu mesta sa podarilo na stretnutí so zástupcami spoločnosti Zberné suroviny Žilina, a.s. dohodnúť o niečo nižšiu cenu. Poslanci najskôr v septembri znížili cenu na 298 325,68 eur, ale po verejnom tlaku na nasledujúcom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve v októbri súhlasili s navrhovanou sumou za odkúpenie areálu vo výške 373 tisíc eur.

Nepochopiteľne primátor mesta Žilina Peter Fiabáne Uznesenie č. 194/2020 o kúpe areálu nepodpísal, aj keď sumu vyrokoval práve on sám. V zákulisí sa povráva, že areál mal kúpiť niekto za nižšiu cenu čo práve nevrhá na primátora Fiabáneho dobré svetlo a jeho povesť je dva roky po voľbách na mizivej úrovni.

Fiabána sa obhajuje, že: „sa domnieva, že kúpa odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodná, tak, že ho nepodpíše“.

Primátor Fiabáne sa vyhovára aj na realitnú spoločnosť RED, ktorá určila nižšiu trhovú cenu a na znalecký posudok, kde je uvedená cena 273 569,78 eur.

Podľa nezávislého ekonomického poradcu mohlo mesto kúpiť areál na spoločnosť ŽILBYT s.r.o. a uplatniť si odpočet DPH. Ukázalo sa, že primátor konal veľmi neodborne a v neprospech Žilinčanov.

Podľa posledných neoficiálnych informácií kúpilo pozemok konzorcium firiem za pôvodne ponúkanú sumu 400 tisíc eur na základe ponukového konania.

Areál zberných surovín. (zdroj: mesto Žilina)

-AB-, zdroj: mesto Žilina, Zberné suroviny Žilina, a.s.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ