ŽILINA: V parku pri Budatínskom hrade ukončili opravu kamenných chodníkov

0
729
V Budatínskom hrade pripomenú atmosféru z čias grófa Gejzu Čákiho.

V parku pri Budatínskom hrade v Žiline ukončili opravu kamenných chodníkov od vstupu popri hrade až k zadnej terase hradu s bufetom, nformovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

„Pôvodné chodníky boli vo veľmi zlom technickom stave. Použitý systém – kameň ukladaný do betónu, no predovšetkým nevhodný typ použitého kameňa – spôsobili výraznú deštrukciu pochôdznej plochy,“ vysvetlil riaditeľ odboru správy majetku a investícií Úradu ŽSK Peter Mrvečka.

Doplnil, že kameň na chodníkoch sa rozpadával a odlupoval od podkladného betónu, čo robilo problémy pri chôdzi najmä mamičkám s kočíkmi, malým deťom či ľuďom s telesným znevýhodnením.

„Nové chodníky sa zároveň rozšírili a na ich rekonštrukciu použili technológiu s mlatovým stmeleným povrchom. Tento typ chodníkov sa nachádza vo väčšine parku v časti od rieky Kysuca. Úpravou chodníkov tak došlo aj k zosúladeniu chodníkov,“ uviedla Remencová.

Celú stavbu sa podarilo zrealizovať vo veľmi krátkom čase. „Opravu chodníkov schválili v septembri tohto roku. Vtedy sa začalo s úpravou projektu, prípravou verejného obstarávania a dnes sa už môžu návštevníci hradu prejsť po nových chodníkoch,“ dodal Mrvečka.

-BA- zdroj: TASR, foto: pmza.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ