SVÄTÝ KRÍŽ: Zriadenie odborných učební bude obec stáť 200 000 eur

0
1516
Deti zo Svätého Kríža, Laziska, Galovian a Gôtovian (okres Liptovský Mikuláš) sa od budúceho školského roka budú učiť v troch nových odborných učebniach.

Deti zo Svätého Kríža, Laziska, Galovian a Gôtovian (okres Liptovský Mikuláš) sa od budúceho školského roka budú učiť v troch nových odborných učebniach. Pripravujú ich v budove základnej školy vo Svätom Kríži. Učebne budú slúžiť na výučbu jazykov, prírodných vied i polytechniky. Obecná samospráva ich financuje z dotácie Žilinského samosprávneho kraja a z vlastných zdrojov.

Školu navštevuje 146 žiakov. Začiatkom novembra v škole ukončili stavebnú časť projektu, aktuálne pracujú na dodaní vybavenia učební. „Niekedy dávno bola polytechnická učebňa v suteréne materskej školy. Potom zanikla. Sme na dedine, chceme, aby mali naše deti prax aj v ručných prácach, preto túto učebňu obnovujeme,“ priblížil starosta Svätého Kríža Dušan Matejka.

Biologická učebňa bola podľa starostu doposiaľ tiež len provizórna, po novom by mala byť na špičkovej úrovni. „Jazykové laboratórium už fungovalo, no technológie idú stále dopredu, preto bolo nutné ho modernizovať,“ vysvetlil Matejka.

Zriadenie odborných učební bude obec stáť približne 200.000 eur. Ich vybudovaním sa podľa riaditeľky základnej školy Evy Urbanovičovej zefektívni vyučovanie, zvýši sa estetická a technická úroveň.

„Učebne nevybavujeme len technikou, nábytkom a pomôckami, ale tiež sme ich kompletne vymaľovali a upravíme ich tak, aby zodpovedali vzhľadom a funkčnosťou 21. storočiu,“ doplnil starosta.

-BA- zdroj: TASR, foto: svatykriz.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ