Až 57 zamestnancov žilinskej nemocnice skončilo v karanténe, v Humennom zomrel ďalší lekár

0
709
Mobilná odberová jednotka v ružomberskej nemocnici.

Počet zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 je aktuálne 57. Ide o takmer desaťnásobne viac infikovaných v porovnaní so stavom z minulého týždňa. Dnes 21. 10. 2020 situácia naberá rýchle tempo zmeny k horšiemu, informuje médiá hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

V karanténe sa momentálne nachádza už 14 lekárov, 27 sestier a 16 ďalších zdravotníckych i nezdravotníckych zamestnancov.

Hygienici upozorňujú, že nákaza COVID-19 sa šíri najmä v okresoch Čadca a Žilina medzi príbuznými z čoho následne vznikajú takzvané rodinné klastre, teda navzájom epidemiologicky súvisiace prípady v rodinách. Nákaza sa medzi príbuzných zväčša dostane z často navštevovaných kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s potvrdeným prípadom. Ochorenie sa naďalej vyskytuje aj u dohľadaných kontaktov potvrdených prípadov zo starších ohnísk nákazy, vznikajú však i nové, uvádzajú hygienici.

V najzasiahnutejšom regiónoch na Orave sa potvrdzujú ďalšie prípady COVID-19, a teda sa dohľadávajú už kontakty kontaktov. Veľká časť ochorení je vo vzájomných väzbách, vyskytujú sa však prípady, ktoré nemajú súvislosť so staršími ani novšími ohniskami nákazy. Regionálnym úradom vypomáhajú pri trasovaní kontaktov, ale i administratíve vojaci.

Dnes bola potvrdená smutná spáva, že zomrel 73 ročný lekár z Humenného, ktorý sa nakazil zrejme pri výkone povolania. Česť jeho pamiatke!

Peter Mikloš, zdroj: FNsP Žilina, RÚVZ

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ