ŽILINA: Primátora neodvolali, zobchodoval to?

0
1137
Primátor Fiabáne sklamal Žilinčanov na plnej čiare. (foto OZ Proti korupcii)

Žilinský primátor Fiabáne čelil odvolávaniu z postu predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra, pretože si neplnil poriadne svoje povinnosti, keď v rozpore so zákonom tento subjekt nezverejňoval takmer dva roky faktúry a objednávky.

Primátor sa na mestskom zastupiteľstve dňa 28. 9. 2020 vyviňoval, že chybu síce urobil, ale potrestal za to zamestnanca organizácie, ktorého vyhodil. Tým považuje kauzu za ukončenú. Na pomoc obhajoby si prizval aj mestskú právničku, ktorá oznámila, že poslanci nemôžu odvolať primátora z postu predsedu predstavenstva organizácie s účasťou mesta.

Poslanec Patrik Groma vyzval primátora Fiabáneho, aby rezignoval z postu a ukázal politickú kultúru. Primátor dobrovoľne neodstúpil a stoličky sa bude ďalej, aj keď závažne pochybil a porušil zákon, držať ako parazit.

Patrik Groma uviedol, že ide o deklaratívne hlasovanie o vyslovenie nedôvery Fiabánemu podobne ako v minulosti, keď poslanci hlasovali o odvolávaní predsedu predstavenstva MsHK Žilina. Zaujímavosťou je, že primátor Fiabáne ako poslanec vtedy hlasoval ZA odvolanie a dnes tvrdí, že takéto odvolávanie je protizákonné.

V zákulisí mestského úradu sa šušká, že primátor Fiabáne sa dohodol s časťou poslancov, že vypovie miliónovú zmluvu pre blízkych právnikov a oni ho podržia pri odvolávaní. Táto fáma nie je až tak fámou, pretože primátor Fiabáne na mestskom zastupiteľstve prehlásil, že kontroverznú zmluvu vypovedal a väčšina poslancov sa pri odvolávaní zdržala. Za odvolanie Fiabáneho hlasovali len poslanci Patrik Groma a Peter Cibulka.

-Peter Mikloš-

ZANECHAŤ ODPOVEĎ