MOŠOVCE: Žilinský samosprávny kraj pokračuje v zámere vybudovania centra Pod Lipami

0
640
Z chátrajúcej školy spravia centrum pre ľudí s Alzheimerom.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pokračuje v zámere vybudovania centra Pod Lipami v Mošovciach v okrese Turčianske Teplice. Investíciu plánuje zahrnúť do plánovanej integrovanej územnej stratégie, potvrdila pre TASR predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Každý kraj pripravuje integrované územné stratégie a my to určite budeme dávať medzi hlavné strategické projekty,“ povedala Jurinová.

Ide podľa nej o poskytovanie služby, ktorá v regióne dlhodobo chýba, pričom deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb by sa centra dotknúť nemala. „Máme stále množstvo služieb, ktoré vieme urobiť komunitným spôsobom, menej objemovým. Keď budeme v stave, že máme stabilizované všetky potreby služieb, ktoré v regióne chýbajú, vtedy sa vieme začať rozprávať o rozdeľovaní našich existujúcich veľkých zariadení do menších,“ ozrejmila.

Vyššie územné celky majú domovy sociálnych služieb, špecializované zariadenia a nie každá služba je vhodná na deinštitucionalizáciu, podotkla Jurinová.

Zámerom žilinskej krajskej samosprávy je pokryť dopyt po službe tohto typu a gerontopsychiatrických lôžkach, ktoré v kraji chýbajú. Zriadenie centra odobrili krajskí poslanci ešte na svojom rokovaní v septembri 2018.

Alzheimer-geronto centrum má vzniknúť v už nevyužívaných priestoroch a areáli bývalej spojenej školy v Mošovciach. Časť priestorov, a to budovu školy, využije samosprávny kraj na zriadenie centra pre ľudí trpiacich alzheimerom, bývalý internát na zriadenie gerontopsychiatrického oddelenia s 32 lôžkami. Bývalá recepcia by okrem tohto účelu slúžila i ako rehabilitačné zázemie pre obe služby. Malý dom v areáli školy zase ako ubytovacie zariadenie pre rodiny. Náklady na vybudovanie centra odhadol ŽSK na 4,8 milióna eur.

-BA- zdroj: TASR, foto: ta3.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ