ŽILINA: Minúta ticha pre Jozefa Chovanca

0
935
Jozef Chovanec zomrel v Belgicku po potýčke s políciou.

Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi, si minútou ticha uctili v pondelok 21. septembra poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Na zasadnutí zároveň prijali uznesenie, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad konaním bezpečnostných zložiek Belgického kráľovstva a ľútosť nad smrťou Jozefa Chovanca. „Uznesenie vyjadruje podporu vláde SR v konaní, ktoré bude viesť k spravodlivému vyšetreniu prípadu,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Iniciatíva zastupiteľstva vychádza nielen z toho, že pán Chovanec je obyvateľom nášho regiónu, ale vyjadruje neakceptáciu extrémistického, neprimeraného, až brutálneho správania voči občanom SR, ako aj iných štátov, zo strany bezpečnostných zložiek. Odmietame akékoľvek prejavy neprimeraného zaobchádzania s obyvateľmi štátov Európskej únie. Zastupiteľstvo zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým a príbuzným Jozefa Chovanca,“ uviedla Jurinová.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

-BA- zdroj: TASR, foto: cas.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ