BYTČA: Od 1. októbra sobášny palác bude opäť sprístupnený!

0
2078
Od 1. októbra sobášny palác opäť sprístupnený.

Sobášny palác v Bytči opäť sprístupnia od 1. októbra 2020. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej bola jedna z najvýznamnejších renesančných pamiatok na Slovensku zatvorená od 12. marca z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19.

„Sme radi, že po pol roku môžeme v našich priestoroch opäť privítať návštevníkov. Okrem stálej expozície venovanej Jurajovi Turzovi sa môžu tešiť na premietanie filmu Život a smrť palatína – Juraj Turzo a Alžbeta Coborová od Pavla Dvořáka,“ uviedla správkyňa Sobášneho paláca v Bytči Andrea Turčáková.

Doplnila, že otváracie hodiny ostávajú nezmenené. „Záujemcovia môžu prísť každý deň okrem pondelka od 9.00 h do 16.00 h. Očakávame, že do popredia sa opäť dostanú svadobné obrady, ktoré boli veľmi obľúbené medzi rodákmi i cezpoľnými. Nášmu palácu sa tak opäť vráti status sobášny,“ podotkla Turčáková.

Sobášny palác v Bytči dal postaviť v roku 1601 Juraj Turzo a mal slúžiť na svadobné hostiny jeho dcér. „Svadby však neboli jediným využitím paláca a už v prvej polovici 17. storočia slúžil prevažne ako sklad soli, obilia a iných plodín. Bol poškodený viacerými požiarmi a po rekonštrukčných prácach v 70. rokoch 20. storočia sa stal národnou kultúrnou pamiatkou. Po kompletnej rekonštrukcii z Nórskeho finančného mechanizmu, ktorá mu prinavrátila renesančnú podobu, ho otvorili v roku 2009,“ dodala hovorkyňa PM v Žiline.

-BA- zdroj: TASR, foto: bytca.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ