Zomrel Laco Kulanga, tatranská legenda

0
1561
Ladislav Kulanga. (zdroj: Facebook Ladislava Kulangu)

Laco Kulanga sa narodil 20. augusta 1949, zomrel vo veku 71 rokov.

Správu priniesol portál www.pravda.sk, ktorý uvádza: Ladislav Kulanga sa vyučil v Ostrave za baníka. Pracoval aj ako vlekár a údržbár, neskôr bol profesionálnym nosičom a nakoniec zakotvil ako chatár. Najprv na Zamkovského chate, neskôr na Skalnatej, ktorú obnovil do dnešnej podoby.

Najviac však vstúpil do povedomia národa ako vysokohorský nosič a to prostredníctvom svojich unikátnych vynášok za ktoré mu „prischol“ aj neoficiálny titul – kráľ tatranských nosičov.

Prvý raz si naložil na chrbát vynášku už ako 19-ročný v roku 1968 a vyrazil s ňou na terajšiu Zamkovského chatu, vtedy Chatu kpt. Nálepku.

Medzi vynášky, ktorými sa natrvalo zapísal do tatranského sveta nosičov, patrí napríklad 207,5 kg, ktoré niesol na Zamkovského chatu, 151 kg na Téryho chatu či 141 kg na Zbojnícku chatu.

Ešte v roku 2004 keď oslavoval 55-ku si na chrbát naložil symbolických 155 kilogramov.

„Nenosím kvôli tomu, aby som nosil veľké váhy. Nosím sám kvôli sebe. Skúmali mi kĺby. Ani nepoznať, že som celý život nosil ťažké váhy,“ povedal v jednom z rozhovorov.

Nosil do poslednej chvíle, ešte nedávno ho bolo vidno s krošňou, ktorá ako vravel, mu prinášala do života pokoj.

„Ja som dosť tichý, každý si myslí, že som naštvaný. Ale ja si myslím, že slová sú niekedy tak zbytočné, načo stále vykladať. Tá čistota, vynáška a znáška, pohľady do doliny mi dajú oveľa viac ako reči. Je to veľká sila,“ prezradil v rozhovore pred Podtatranské noviny Laco Kulanga.

O osud tatranského nosenia sa nebál. Podľa jeho slov je stále dosť mladých ľudí, ktorých láka život v horách.

Česť jeho pamiatke…

-Peter Mikloš- zdroj: www.pravda.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ