ŽILINA: Policajti dnes odprevádzajú deti do škôl

0
662
Policajti dnes odprevádzajú deti do škôl.

Polícia bude dohliadať na bezpečnosť detí, ktoré po dlhších prázdninách vyrazia dnes do škôl. Síce to bude trochu iné, lebo mnohé opatrenia proti pandémii sa dotknú aj väčšiny žiakov v podobe rúšok na tvári, polícia však bude s Vami aj v týchto chvíľach.

Policajti budú držať ochrannú ruku nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach. Dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Cieľom je zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť.

Polícia vodičom odporúča najmä predvídať a sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí. Tiež odporúča v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť. Kým si opäť všetci účastníci cestnej premávky zvyknú na zvýšený pohyb na cestách, treba byť mimoriadne opatrný.

Skôr, ako pôjde dieťa prvýkrát do školy bez dozoru dospelých, musí vedieť základné pravidlá cestnej premávky. Čím skôr ich to naučíte, tým lepšie. Všetci chodci, nielen deti, by mali vedieť, že môžu vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrú vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil. Že nesmú vstúpiť na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré znemožňujú výhľad. Tiež že cez cestu sa prechádza zásadne po priechode pre chodcov a najkratším smerom – kolmo. A ešte by mali vedieť aj to, že nesmú vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov.

Bezpečnosť detí je prvoradá. Okrem toho, že rodičia naučia svoje deti základné dopravné pravidlá a značky, môžu ich bezpečnosť zvýšiť aj ďalšími opatreniami. Ideálne je obliekať ich nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, najlepšie je opatriť školskú tašku, topánky i čiapku reflexnými prvkami, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť, informuje polícia na svojej sociálnej sieti.

-BA- zdroj a foto: Polícia Slovenskej republiky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ