ŽILINA: Pravidelne opakujúci sa problém

0
900
Na poškodené múry upozorňujú médiá rok čo rok.

O poškodeniach Farských schodov v centre Žiliny píšu médiá pravidelne už niekoľko rokov, rovnako pravidelne ich aj radnica musí opravovať. Centrum by sa mohlo dočkať výraznej obnovy, dovtedy mesto problémy eviduje a rozbité úseky rieši:

„Poškodenie schodov je pravidelne opakujúci sa problém. Vždy, keď na nich zaznamenáme chybu, usilujeme sa ju operatívne vyriešiť. Po skončení zimnej údržby, vždy na jar vykonávame v danej lokalite väčšie úpravy. Komplexná rekonštrukcia centrálnej mestskej zóny, v rámci ktorej by mal byť vyriešený aj tento problém, sa ešte len pripravuje,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

V zhoršenom stave sú aj priestory pod farským Kostolom Najsvätejšej Trojice, kde sa vyskytujú odpadnuté kusy dlažby. Za tie boli v minulosti čiastočne zodpovední aj mladiství, ktorí miesto využívali na skákanie na bicykloch či kolobežkách.  Mesto opravuje balustrádu aj schody priebežne podľa potreby.

Okrem schodov sa objavila trhlina aj na múre balustrády. Mesto Žilina vykonáva údržbu aj v miestach námestia pod kostolom, ktoré podľa katastra patria medzi cirkevný majetok. Hovorca mesta potvrdil, že komplexné riešenie problému sa pripravuje:

„Vnímame to však ako vážnu tému a do budúcnosti pripravujeme komplexnú rekonštrukciu. To však bude možné len po kompletnej diagnostike toho, ako balustráda staticky vplýva na farské schody. Nebude to možné bez spolupráce a súčinnosti Rímskokatolíckej cirkvi, Žilinskej diecézy, ktorá vlastní okolité pozemky,“ uzavrel Miškovčík.

-BA- zdroj a foto: ŽilinaK 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ