ŠKOLSTVO: Povinné rúška do 15. septembra

0
915
Povinné rúška na 2. stupni ZŠ do 15. septembra.

Ministerstvo školstva zatiaľ neuvažuje nad plošným zatváraním škôl pre koronavírus. Školský rok sa tak začne 2. septembra a školská dochádzka je povinná. V prípade vysokých škôl rezort odporúča začať vyučovanie 28. septembra.

Školy sa budú najnovšie od septembra riadiť tzv. semaforom, ktorý určí riziká nákazy v jednotlivých triedach a následne v škole. Zelená fáza určuje najmenšie riziko – keď nie je podozrenie na ochorenie. Oranžová fáza znamená, že je u jednej osoby podozrenie na koronavírus, v prípade červenej fázy je potvrdené ochorenie u dvoch žiakov alebo jedného učiteľa či zamestnanca.

Školám však pribudne aj nová povinnosť: musia vyčleniť jednu miestnosť na bezprostrednú izoláciu.

V prípade podozrenia na ochorenie, škola telefonicky informuje rodičov a tí následne lekára. Ten následne zhodnotí, o aké ochorenie ide a v prípade, že by mohlo ísť o koronavírus, informuje regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Rodičia pri prvom nástupe dieťaťa do školy predložia písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka a tiež zdravotný dotazník. Pokiaľ dieťa preruší dochádzku na viac ako 3 dni, budú to musieť predložiť opäť.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling hovorí o dodržiavaní obdobných hygienických opatrení, aké školy poznajú z júna: zabezpečenie dezinfekcie pri vstupe do budovy, náhradné rúška a štíty, obmedzovať kontakt medzi skupinami a triedami, minimalizovať hromadné podujatia.

„Aby začiatok školského roka nebol pompézny, ako sme zvyknutí, aby sa deti a študenti nezhromažďovali v nejakých priestoroch,“ uviedol Gröhling. Je dôležité dodržiavať zásady na princípe ROR – rúško, odstup, ruky. Ministerstvo školstva zverejňuje na svojom webe konkrétny manuál opatrení pre školy.

Rezort školstva aj priblížil, ako to bude s nosením rúšok. Škôlkari od septembra nemusia nosiť povinne rúška. Taktiež v rámci prvého stupňa základných škôl je nosenie rúšok a ochranných štítov odporúčané.

Povinnosť nosiť rúška však platí pre druhý stupeň základných škol, rovnako aj pre stredné a vysoké školy.  Takéto nariadenie zatiaľ platí do 15. septembra, kedy sa bude následne prehodnocovať, či je to naďalej potrebné.

-BA- zdroj: aktuality.sk, foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ