VEĽKÉ ROVNÉ: Obyvateľov zasiahli prívalové dažde

0
780
Obyvateľov zasiahli prívalové dažde.

Prívalové dažde, ktoré sa v pondelok 17. augusta popoludní prehnali obcou Veľké Rovné, napáchali škody najmä na súkromnom majetku. Asi hodinu trvajúca búrka zasiahla časti obce Bieščare a Ivor. Ostatné časti regiónu dážď takto výrazne nezasiahol.

Podľa starostu Veľkého Rovného Jozefa Mičietu prívalové zrážky zaplavili cesty a poškodili niekoľko nehnuteľností.

 

„Nečistoty v potokoch upchali mostíky a vyliali sa potoky. Zaplavilo pivnicu v potravinách, zo dva – tri domy, bol aj zosuv pôdy. Pod vodou boli dve obecné cesty. Škody sú skôr na súkromnom majetku. Jednému pánovi strhlo auto z mostíka,“ vymenoval škody starosta.

V postihnutých častiach takmer štvortisícovej obce v bytčianskom okrese už začali s upratovaním. „Dnes sa ideme pustiť do čistenia, bágrovania, budeme odstraňovať špinu. Techniku na zametanie a čistenie máme. Bagre si musíme prenajať,“ vysvetlil Jozef Mičieta.

Hasiči včera zasahovali pri 102 udalostiach, ktoré súviseli s prívalovým dažďom. V Žilinskom kraji privolali hasičov k siedmim udalostiam. Vo všetkých prípadoch išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov, pivníc, garáži a parkovísk.

Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa, ktorá platí pre stredné Slovensko, vrátane okresov Žilina a Bytča.

„Výskyt búrok tejto intenzity je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý. Ich predpokladaná intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varujú meteorológovia.

-BA- zdroj: MY Žilina, foto: obec Veľké Rovné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ