VEĽKÁ FATRA: Krkolomný pád turistky pod Čerenovou skalou, zasahoval i vrtuľník (VIDEO)

0
693
Turistka si pádom vážne poranila členok.

V pondelok 10. 8. 2020 v popoludňajších hodinách bola Horská záchranná služba (HZS) požiadaná o pomoc pre 48-ročnú ženu slovenskej národnosti, ktorá sa pošmykla na prašnom povrchu suťového chodníka pod Čerenovou skalou.

Video zo záchrany pomocou vrtuľníka si môžete pozrieť TU.

Pádom si spôsobila vážne a bolestivé poranenie dolnej končatiny v oblasti členka. Pozemne boli vyslaní do terénu štyria záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra. O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice, ktorí vyzdvihli z heliportu na Donovaloch horského záchranára a spoločne leteli na miesto nehody.

Po prílete do oblasti bol pri zranenej žene vysadený záchranár HZS a následne aj lekár posádky VZZS. Na miesto nehody takmer súčasne prišla aj pozemná skupina záchranárov. Zranenú ženu spoločne ošetrili, končatinu zafixovali, podali medikamentóznu liečbu, proti bolesti podali inhalačné anestetikum Penthrox a pripravili ju na letecký transport.

Po evakuácii z terénu ju leteckí záchranári transportovali do nemocnice v Ružomberku a záchranári HZS sa vrátili na základňu.

Turistka si pádom vážne poranila členok.

Peter Mikloš, zdroj a foto: HZS

ZANECHAŤ ODPOVEĎ