Žilinčan Tobiáš Súkenik, držiteľ titul Blue Diamond, sa rozhodol pre nevídaný životný krok. Vieme aký

0
5688
Tobiáš Súkeník.

ČITATEĽSKÝ TIP

Naša čitateľka nám poslala tip na zaujímavý životný príbeh Žilinčana Tobiáša Súkeníka, ktorý sám o sebe hovorí: „Som človek, ktorý svoj život miluje a žije každý deň skutočne naplno!“

Zaujímavý a pútavý rozhovor priniesol portál mmagazin.sk a radi ho zdieľame. Interview je dostupné aj TU.

Nie je tomu až tak dávno, čo ako najmladší na svete získal prestížny titul Blue Diamond. Odvtedy ale pretieklo veľa vody a úspešný Tobiáš Súkenik si v oblasti online marketingu na svoje konto pripísal množstvo profesionálnych úspechov. Školou života si však prešiel aj mimo pracovných povinností, vďaka ktorým sa ambiciózny Slovák posunul do životného štádia, v ktorom by sa o svoje skúsenosti chcel podeliť so širokou verejnosťou prostredníctvom jeho knižnej prvotiny. Nielen priblíženie tejto knižnej novinky, ale i svoje kariérne plány či postoj k aktuálnej svetovej situácii, nám Tobiáš priblížil v exkluzívnom rozhovore len pre M magazín.sk. Aké sú jeho plány do budúcna a ktorým výrokom sa riadi počas svojho života? Prajeme vám pohodové čítanie …

Celý svet vrátane Slovenska je v súčasnosti skúšaný ohrozením vírusu, ktorý dokázal dnešnú vyspelú spoločnosť viac ako len zaskočiť. Ako vníma túto situáciu i jej možné dopady držiteľ prestížneho titulu Blue Diamond?

Celosvetovo je to veľmi nepríjemná situácia. Všetky dopady nám samozrejme ukáže až čas a múdrejší budeme v októbri, novembri, prípadne ešte neskôr. Podľa môjho názoru, to však ale môžu mať až katastrofálny dosah na celú svetovú ekonomiku a to v každom sektore. Ak sa situácia nezmení, veľmi zraniteľné sú turistické krajiny, odkázané  na príjmy z cestovného ruchu. Uvidíme, ako sa ale celá situácia ešte vyvinie.

Povinné karantény, obmedzenia v cestovaní či spomalenie dynamických sfér obchodu a služieb, ovplyvnili plány väčšiny z nás. Ktorým z tvojich plánov táto nevídaná situácia dala na určitý čas stopku a ktoré sa ti naopak podarilo aj napriek tomu zrealizovať?

Tým, že pracujem v online sfére, dopyt po našich službách počas obdobia „korony“ ešte viac narástol. Mali sme plodnejšie mesiace ako predtým, nakoľko boli ľudia viac-menej doma. Biznis, ktorý robíme, sme tak mohli robiť aj naďalej. Oddialili sa iba plány týkajúce sa spoluprác na niektorých zahraničných projektoch.

Vieme o tebe, že si človek plný energie a pohybu. Ako si napriek tomu strávil obdobie karantény, kedy sa svet i životy mnohých z nás o niečo spomalili?

Aj keď som bol pracovne dosť vyťažený, užíval som si to, že môžem byť konečne s rodinou, tráviť s ňou čas a robiť všedné veci, ktoré sa mi v dnešnej modernej a rýchlej dobe popri všetkých pracovných povinnostiach naozaj nedarí stíhať. A zas naopak, iné veci sa mi podarilo počas tohto obdobia posunúť tým smerom, ktorým som chcel. Vôbec som sa teda nenudil a mám pocit, že som svoj čas využíval ešte viac kvalitnejšie a efektívnejšie.

Mal si v tomto období aj ty pokojnú chvíľku, počas ktorej by si sa zamyslel nad vecami, na ktoré nebol v našom uponáhľanom svete čas?

Samozrejme, zamyslel som sa nad mnohými vecami. Teším sa tiež, že som časť tohto času mohol využiť na zotavenie sa z dlhodobejších zdravotných problémov a konečne som opäť začal na sebe pracovať aj vo fitku. Práve tam som mal popri cvičení dostatok času na to, aby som sústredil svoje myšlienky a nad mnohými vecami sa zamyslel.

Dopočuli sme sa, že plánuješ niečo, čo by na teba mnohí nepovedali a pred určitým časom, by si to o sebe možno nepovedal ani ty sám – napísať knihu. Kedy a kde sa zrodil tento nápad?

Ako sa vraví, všetko má svoj čas. Kniha už bola dlhšou myšlienkou, no čakal som na to správne obdobie, kedy by som na tento krok dozrel a po tých všetkých životných skúsenostiach získal to správne odhodlanie. Po všetkom, čo sa v mojom živote v priebehu 2 – 3 rokov odohralo, som sa rozhodol a vyhodnotil, že teraz bude na to ten správny čas. Taktiež firma, resp. celosvetový projekt, ktorý som spolu s Michalom Kyselicom spustil, má už jeden rok, počas ktorého sme nazbierali množstvo skúseností a tak isto sme dosiahli veľmi výrazné úspechy. Čo sa týka nápadu … s Michalom sme nad tým už spoločne dlhšie rozmýšľali, s cieľom priniesť ľuďom svieže a motivačné čítanie, ktoré by ich mohlo v živote reálne posunúť vpred. A aj keď na niečo také vyzeráme možno mladí, tak si myslím, že v živote sme obaja, čo sa týka pracovných skúseností z rôznych projektov a spoluprácami s mnohými významnými a celosvetovo uznávanými ľuďmi, toho už veľa zažili. Preto sme sa rozhodli dať tento kvalitný materiál z reálneho života na papier a veríme, že čitateľom sa to bude páčiť.

Čo bude hlavnou témou knihy a pre akú cieľovú skupinu bude určená?

Bude to veľmi zaujímavým, motivačno-edukačným dielom, určeným pre všetky vekové kategórie. Odhalím v nej niečo aj zo svojho súkromia, moju cestu v biznise a priblížim tiež kroky vedúce k mojim úspechom. Určite to bude inšpiratívne čítanie, hlavne pre tých, čo sú ako keby v “mŕtvom bode“ a hladujú smer, cestu či nejaký zmysel v tom, čo momentálne robia.

Bude to tvoja knižná prvotina? Máš vybratých aj krstných rodičov tejto knihy?

Za seba môžem povedať, že moja voľba bola hneď jasná: mama a otec. Oni mi dali od malička tie najkrajšie hodnoty v živote. Za to, aký som a ako dokážem čeliť životu, vďačím práve im. Je to moja prvá kniha s obsahom osobného života a nikoho lepšieho som vybrať ani len nemohol.

Kde bude možné publikáciu zakúpiť? Bude s tebou na tomto publikačnom projekte aj niekto spolupracovať?

V tomto smere sme sa rozhodli ísť po vlastnej línii. Naše online shopy a náklady spojené s knihou si budeme hradiť sami. Čo je pre nás veľmi dôležité, je skutočnosť, že časť výťažku z knihy chceme darovať charite, ktorej sa naplno venujeme aj v tejto dobe, nakoľko je pre nás dodržiavanie kódexu etiky a pomáhanie iným veľmi dôležité. Spoluautorom na tejto knihe bude Michal Kyselica.

Dobré priateľstvá mali vždy cenu zlata. Ako si sa spoznal s Michalom Kyselicom?

Od svojich 17 rokov vnímam Michala ako jeden zo svojich vzorov, ktorý pôsobí na slovenskej scéne. V práci, ktorú robil v oblasti online marketingu, sa dokázal úžasne nastaviť po osobnom a aj profesionálnom segmente rastu. Po troch rokoch, kedy som sa ho snažil nakontaktovať, a bolo to paradoxne jedno z mojich najhorších období, sme sa stretli. Vzniklo z toho famózne priateľstvo, ktoré vyformovalo spoločné pracovné aktivity.

Máte s Michalom rozpracované aj nejaké spoločné projekty? Priblížil by si nám vašu vzájomnú spoluprácu?

Momentálne sa fokusujeme hlavne na našu spoločnosť TBF, ktorá sa zameriava na produkty krmiva pre psíkov. Táto spoločnosť oslavuje svoje prvé výročie a už teraz môžeme povedať, že je to rýchlo rozvíjajúca sa stabilná firma a to aj v network marketingovej oblasti. Práve to bol náš spoločný cieľ, ktorý sa nám darí úspešne napĺňať. Firma je taká naša druhá rodina.

Aké plány okrem vydania tejto publikácie by si chcel ešte v blízkej budúcnosti realizovať?

Vo veľmi blízkej budúcnosti budeme realizovať asi najväčší obchod nášho života. Mnohí budú veľmi prekvapení keď uvidia, čo sa nám podarilo so spoločnosťou dokázať. O tomto budem ale viac rozprávať, až keď to bude čierne na bielom.

Výhra v lotérii, luxusná dovolenka, neviditeľný plášť, … i to sú časté sny tisícov ľudí. O čom snívaš ty? Máš overený recept, ktorým sa treba vydať na cestu plnenia si snov?

Musím úprimne povedať, že nejaké konkrétne sny nemám a ani si nehovorím: „toto je môj sen, toto musím dokázať“ … Nejakým spôsobom sa snažím, čo sa týka práce, cestovania alebo čohokoľvek iného, postupovať nejakým spôsobom spontánne a na druhej strane aj systémovo, pretože pri práci sa to ináč nedá. Idem ale skôr krok po kroku, deň po dni, a lámem maximálne nejaké ciele, čo sa týka práce. Život je ale taký, že aj keď si mnohé veci plánujeme a máme niečo nalinajkované, tak nakoniec je to úplne ináč. A ako už bolo spomenuté: „všetko sa deje v ten správny čas“ a tohto sa držím vo svojom živote aj ja.

Plynutím času, sa každý z nás mení a deň po dni sa učíme niečo nové, čo nás dokáže posunúť vždy o nejaký ten krôčik vpred. Aká životná skúsenosť posunula najnovšie o krok vpred teba?

Najviac ma posunul asi dlhodobý zdravotný problém, ktorý som mal. Ukázalo mi to, kam až dokáže siahnuť ľudská vôľa a odhodlanosť, a za aké hranice dokáže človek ísť. Uvedomil som si, že v každej životnej sfére je možné vlastne všetko. Táto skúsenosť ma posunula asi najviac k tomu, prečo som sa práve teraz rozhodol napísať knihu.

Si biznismen? Si obchodník? Si marketér? Ako by si sám seba po pracovnej stránke charakterizoval?

Som človek, ktorého baví všetko, a ktorý má vášeň pracovať s ľuďmi. Som človek, ktorý má naozaj veľkú fantáziu a rád nahliadnem naozaj do všetkého, v čom vidím význam. Som človek, ktorý svoj život miluje a žije každý deň skutočne naplno.

Nie je práca ako práca. Čo teba na tej tvojej najviac motivuje a baví?

Na mojej práci ma baví to, keď vidím, ako sa moji klienti zdokonaľujú v raste a ako sa vyvíjajú, či už v osobnom alebo profesionálnom živote. Práve to ma motivuje posúvať sa stále ďalej a vo svoje práci kontinuálne napredovať. Každý úspech ma nabíja energiou, vďaka čomu dokážem posúvať svoje hranice a limity ďalej a ďalej.

Tobiáš, o tebe vieme, že ako najmladší si v 23 rokoch získal prestížny titul Blue Diamond. Ako si s odstupom času na toto ocenenie spomínaš?

Dodnes si toto ocenenie veľmi vážim. Bol to titul v najväčšej štruktúre 20 tisíc ľudí v najnižšom veku s najväčšími obratmi v 41 krajinách po celom svete. Je to skúsenosť, na ktorú sa nedá zabudnúť.

Pracuješ vo veľmi dynamickej a časovo náročnej sfére. Ako sa dajú tieto povinnosti skĺbiť s osobným životom?

Ak mám byť úprimný, aktuálne to skĺbiť neviem. Pevne ale verím, že do budúcna, po nastavení priorít v živote a to hlavne čo sa týka rodiny a záväzkov, si nájdem viac času aj na svoj osobný život. Teraz sa ale naplno venujem svojej práci, ktorá je môj život. Ak už budem v profesionálnom živote ustálený aj časovo, budem hľadať ten správny priesmyk medzi osobným a rodinným životom.

Máš svoj obľúbený výrok, ktorý by ti vždy pripomenul niečo, čo je v živote mimoriadne dôležité a na čo netreba nikdy zabúdať?

Ja mám tento citát od svojich 18 rokov aj vytetovaný na boku. „Daj každému dňu šancu, aby sa stal tvoj najkrajší deň v živote.“ A tým sa aj riadim.

Aké sú tvoje životné ciele do budúcna?

Byť zdravý a mať zdravých aj svojich blízkych. Zdravie je základ a to viem presne o čom hovorím. Čo sa týka profesionálneho života, želám si, aby firma TBF napredovala a usadila sa v popredných priečkach pri úspechoch network marketingu, ako i to, aby produkt ako taký mal hodnotu u chovateľov po celom svete.

-AB- zdroj a foto: mmagazin.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ