ŽILINA: Unikátnu kaplnku na Starom cintoríne opravia

0
1340
Viceprimátor Žiliny Patrik Groma (vľavo) a prednosta Igor Liška pri slávnostnom osadení súpisného čísla na barokovej kaplnke.

Obnova unikátnej, ale schátranej kaplnky na Starom cintoríne sa blíži. Mesto obnoví najskôr strechu.

Historickej Kaplnke sv. Magdalény na Starom cintoríne v Žiline sa začalo blýskať na lepšie časy, keď sa o jej stav začal zaujímať bývalý viceprimátor mesta Patrik Groma. Kaplnka stála na mestskom pozemku, avšak stavba nebola vysporiadaná. Groma, známy aj ako spoluautor historických kníh o Žiline, v archívoch našiel potrebné dokumenty a mestu pomohol v roku 2018 získať kaplnku do svojho majetku. V tom roku sa začala plánovať aj jej obnova.

Barokovú kaplnku sv. Magdalény sa podarilo zapísať i do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu na základe iniciatívy poslankyne Ivety Martinkovej.

Vďaka mestským poslancom Gromovi a Martinkovej svitá kaplnke na lepšie časy. O jej záchranu však „zabojovali“ i archivár Peter Štanský, zamestnanci mestského úradu, reštaurátor Jozef Dorica, archeológovia či krajskí pamiatkári.

Mesto Žilina získalo na obnovu strechy kaplnky dotáciu od ministerstva kultúry vo výške 10 000 eur, aj keď žiadalo sumu 35 058 eur. Rozdiel bude doplatený z mestského rozpočtu.

Reštaurátor Jozef Doriva (vľavo) a viceprimátor Patrik Groma počas obhliadky kaplnky.

Peter Mikloš, zdroj a foto: mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ