NÍZKE TATRY: Horskí a leteckí záchranári mali plné ruky práce

0
850
Turistka si počas túry poranila ľavý členok.
Zásahy záchranárov HZS v Nízkych Tatrách

V utorok 28. 7. 2020 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba (HZS) žiadosť o pomoc pre 65-ročnú turistku slovenskej národnosti. V blízkosti Priehyby v Nízkych Tatrách si počas túry poranila ľavý členok a nebola schopná samostatne pokračovať.

Na pomoc jej odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry, ktorí zranenej žene poskytli neodkladnú prvú pomoc. Nosidlami typu Kong ju po ošetrení transportovali na Bielu púť, odkiaľ pokračovali terénnym vozidlom do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, kde bola pacientka odovzdaná do rúk lekárom.
Turistovi v núdzi prileteli na pomoc leteckí záchranári.

V rovnakom čase prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 25-ročného turistu slovenskej národnosti, u ktorého nastali zdravotné problémy – kŕče, sťažené dýchanie a vracanie. Nachádzal sa na zeleno značenom turistickom chodníku v blízkosti Chaty gen. Milana Rastislava Štefánika.

O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Banskej Bystrice, ktorá vzala na palubu horského záchranára a spoločne leteli k pacientovi. Pri zranenom bol za pomoci navijaku vysadený záchranár HZS a následne lekár VZZS a spoločne muža vyšetrili, poskytli mu prvú pomoc a podali medikamentóznu liečbu. Po ošetrení a príprave na letecký transport bol pacient v trojrohej sedačke za pomoci navijaku spoločne s lekárom evakuovaný z terénu. Leteckí záchranári následne turistu transportovali do nemocnice.

Turista mal zdravotné zdravotné problémy – kŕče a sťažené dýchanie.
Peter Mikloš, foto a zdroj: HZS

ZANECHAŤ ODPOVEĎ