ZÁPADNÉ TATRY: Turisti z Kolumbie a Belgicka uviazli v búrke, ratovali ich záchranári

0
682
Foto ilustračné. (zdroj: Jonas Kaiser)

Záchrana turistov na Otrhancoch – prostredníctvom tiesňovej linky na čísle 112 sa s Horskou záchrannou službou (HZS) spojil belgický turista, ktorý žiadal pomoc pre svoju 25-ročnú kolumbijskú priateľku.

Počas túry na južnej strane Západných Tatier v oblasti Otrhancov ich zastihla búrka. Po jej skončení boli turisti, ktorí nemali dostatočné vybavenie, premočení a obaja ostali výrazne podchladení. Navyše žena začala pociťovať bolesti v dolných končatinách, ktoré jej neumožňovali túru dokončiť. Obaja turisti boli vystrašení a požadovali urýchlenú záchranu. Zároveň poskytli súradnice GPS a s operátorkou HZS boli neustále v kontakte prostredníctvom tiesňových SMS.

O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu. Tá vyzdvihla na palubu v Žiarskej doline záchranára HZS zo Západných Tatier a pokračovala na miesto ku turistom. Z pomoci navijaku bola pri pacientke vysadená lekárka VZZS a následne záchranár HZS. Postupne boli obaja turisti transportovaní letecky za pomoci navijaka na lúku pri ústí Račkovej doliny. Tam bolo obom poskytnuté ošetrenie a zateplenie. Turistov následne odviezli záchranári HZS terénnym vozidlom do kempu v Račkovej doline.

 Peter Mikloš, zdroj: HZS, foto: unsplash.com/@kaiser1310

ZANECHAŤ ODPOVEĎ