VYSOKÉ TATRY: Poliaci uviazli pod tatranským štítom, na pomoc im letel vrtuľník

0
658
Záchranári vrtuľníkom transportovali Poliakov do bezpečia.

Uviaznutí Poliaci v horolezeckom teréne Prostredného hrotu – v podvečerných hodinách dňa 26. 7. 2020 sa s Horskou záchrannou službou (HZS) prostredníctvom poľského Topr-u skontaktovali dvaja 24-roční poľskí turisti, ktorí uviazli v skalnom teréne Prostredného hrotu.

Turisti poskytli zároveň svoje GPS súradnice. Obaja boli bez zranení. V priebehu dňa vystúpili na Prostredný hrot, no počas poobednej búrky v teréne zablúdili a skončili vľavo od Bráničkového žľabu, spadajúceho do Veľkej Studenej doliny. Turisti nemali dostatočné vybavenie, aby sa z exponovaného terénu dostali samostatne. O súčinnosť bola opätovne požiadaná posádka VZZS, ktorá ihneď po uvoľnení a ukončení záchrannej akcie na Otrhancoch v Západných Tatrách (písali sme o tom TU) letela do Tatier Vysokých.

Zároveň boli do terénu vyslaní pozemne dvaja horskí záchranári pre prípad, že by sa zhoršilo počasie a posádka vrtuľníka nemohla byť nasadená. Na palubu po prílete vrtuľníka do Starého Smokovca boli vyzdvihnutí dvaja záchranári HZS a smerovali do Veľkej Studenej doliny. V teréne boli následne obaja vysadení pri turistoch za pomoci navijaku. Postupne po nabalení vyprostili oboch turistov z terénu. Za pomoci navijaku boli jeden po druhom dopravení na heliport do Starého Smokovca. Po vybavení potrebných dokumentov pokračovali Poliaci samostatne.

Záchranári vrtuľníkom transportovali Poliakov do bezpečia.

Peter Mikloš, zdroj a foto: HZS

ZANECHAŤ ODPOVEĎ