LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Primátor požiadal o prioritizáciu prekládky železnice

0
1192
Vizualizácia novej stanice v Liptovskom Mikuláši.

Projektom preloženia trate, ktorý má významne pomôcť odľahčeniu dopravy v Liptovskom Mikuláši, sa súčasné vedenie mesta zaoberá už od roku 2008.

Liptovský Mikuláš patrí medzi významné strediská cestovného ruchu. Ako centrum regiónu Liptov zaznamenáva veľký nárast intenzity cestnej dopravy. Obzvlášť frekventovaná sa stala štátna cesta č. I/18, ktorá prechádza celým mestom v dĺžke viac ako šesť kilometrov.

„Denne sme svedkami niekoľkokilometrových dopravných kolón a častých dopravných nehôd a škodových udalostí na tejto ceste. Práve v realizácii projektu modernizácie železničného úseku na trati Liptovský Mikuláš – Poprad vidíme riešenie. Súčasťou tohto projektu je okrem samotnej preložky a modernizácie trate aj výstavba preložky štátnej cesty číslo I/18, ktorá sa stane tzv. južným obchvatom mesta Liptovský Mikuláš, čím sa doprave v našom meste uľaví,“ priblížil primátor Ján Blcháč.

Európska únia plánuje masívnu investičnú podporu svojich členských štátov. Vedenie mesta Liptovský Mikuláš využilo túto informáciu a zaslalo ministrovi dopravy list, v ktorom požiadali predstavitelia našej radnice o uprednostnenie financovania projektu železničnej a cestnej infraštruktúry.

„V mene mesta Liptovský Mikuláš Vás preto, vážený pán minister, žiadam o Vašu podporu tohto projektu a o jeho prioritizáciu v rámci najbližších investičných zámerov Ministerstva dopravy a výstavby SR a o zabezpečenie, aby sa tento projekt, ktorý je projekčne aj inžinieringovo takmer pripravený (chýba už len stavebné povolenie), realizoval ako celok, to znamená aj vrátane súvisiacej cestnej infraštruktúry,“ napísal primátor. List zaslal aj generálnemu riaditeľovi železníc. Odpovede ešte radnica nedostala.

Peter Mikloš: zdroj a foto: mesto Liptovský Mikuláš

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ