STREČNO: Chatári: „Cyklotrasu nechceme!“

0
3467
Boj proti cyklotrase naberá na obrátkach, chatári žiadajú presunúť jej trasu k hlavnej ceste. (foto: Vladimír Šifra)

Podľa portálu myzilina.sme.sk  chatári začali bojovať proti cyklotrase zo Strečna (okres Žilina) do Lipovca (okres Vrútky). Navrhujú vedenie cyklodopravnej trasy zo Strečna do Vrútok popri ceste 1/18. Podľa župy to nie je možné.

Chatári z osady Jánošíkovo pri Nezbudskej Lúčke si nevedia predstaviť, že cez toto pokojné miesto pri Domašínskom meandri bude viesť rušná cyklotrasa, ktorá podľa nich natrvalo zmení prírodný charakter tejto lokality.

Cyklotrasu zo Strečna do Lipovca už roky plánuje postaviť žilinská župa. Nový vyše 16 kilometrov dlhý úsek Vážskej cyklodopravnej trasy má spojiť Žilinu s Martinom.

V čase, keď už projekt získal záverečné stanovisko posudzovania vplyvov na životné prostredie, sa proti vedeniu cyklotrasy začali ozývať nespokojné hlasy. Odporcovia argumentujú tým, že výstavba cyklistickej trasy zničí jedinečnú scenériu chránených území na brehu Váhu, prinesie devastáciu Strečnianskeho priesmyku, naruší rekreačný charakter Jánošíkova a navyše bude aj drahá. Jej cena je odhadovaná na 10 až 15 miliónov eur.

Takmer všetci dotknutí chatári podpísali petíciu proti cyklotrase. Svoje argumenty chcú vysvetliť osobne na stretnutí so žilinskou župankou a plánujú využiť všetky právne kroky, aby zmenili rozhodnutia o vedení trasy.

Zástupca chatárov Juraj Lipka sformuloval najzásadnejšie výhrady skupiny chatárov z Jánošíkova: „Pre nás všetkých je prioritou ochrana životného prostredia a zároveň aj ochrana nášho súkromia a zdravia nás chatárov a našich rodín. Cyklotrasa by znamenala výrub množstva stromov a drevín, masívnu výstavbu a zásadnú zmenu prírodnej scenérie v Strečnianskom priesmyku a privedenie veľkého množstva cyklistov do tesnej blízkosti NPR Krivé (Margita a Besná). Odstránenie stromov by znamenalo zvýšenie hladín hluku pre chatárov“.

Úsek Strečno – Lipovec – Vrútky je súčasťou Vážskej cyklotrasy, ktorá zabezpečí prechod cyklistov naprieč štyrmi samosprávnymi krajmi od sútoku rieky Váh až po prameň Čierneho Váhu. Jej najdlhšia časť, vyše 160 km, by mala viesť práve Žilinským krajom. V súčasnosti je z nej v Žilinskom kraji zrealizovaných 22 kilometrov, ktoré majú charakter cyklochodníka.

-AB- zdroj:myzilina.sme.sk, Obecné noviny, foto:

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ